Najnovija metoda kojom se služe ISIL-ovci: Jeste li čuli za ‘leteći ćilim’?

ISIL je poznat po svojoj brutalnosti koju su na svojoj koži osjetili čak i oni koji se borili pod njihovom zastavom ako bi neko od komandanata pomislio da je neki borac izdajnik ili odbije naređenje.

Najgore su prolazili oni koji bi završili u njihovom zatvoru jer na njima primjenjivali zastrašujuće surove metode. Jedna od njih je i takozvani “leteći ćilim”.

U pitanju je metoda mučenja koja je zatvorenike koji su imali nesreću da je dožive nerijetko ostavljala paralizovanim. “Leteći ćilim” podrazumijeva vezivanje zatvorenika za drvenu ili metalnu dasku koja ima šarke na sredini koje joj omogućavaju da se dva dijela table spoje iza leđa zatvorenika.

Na taj način kičma se savija unazad sve dok se glava i noge potpuno ne spoje, a kičma trpi veliki pritisak, pa često nastaju povrede kičmenih pršljenova, nerijetko i pucanja pršljenova i rebara.

Još jedna od čestih metoda mučenja je takozvani “duh” odnosno, vezivanje zatvorenika za plafon, tako da ne mogu da dodirnu pod. U tom položaju, brutalni ekstremisti drže svoje zatvorenika danima.

Pored ovih metode, služe se i psihičkim mučenjima, a to najbolje pokazuje primjer zatvorenika po imenu Abdullah.

– Neću da pričam o svakodnevnim prebijanjima, uvredama i električnim šokovima. Jedan mladić kog su uhvatili, Abdulah, mučen je u zatvoru pod optužbom da se borio na stani sirijske opozicije. U našoj grupi, u kojoj je bilo 13 zarobljenika smještenih u malu ćeliju od osam kvadratnih metra, on je preživio najveća mučenja. Jedne noći nas je sve probudio glasnim vriskom. Teroristi su ušli u našu ćeliju dok smo spavali i pored njegove glave spustili nekoliko odrubljenih glava i probudili ga da to vidi. Momak je izgubio razum – ispričao je Abu Alnour, jedan od rijetkih koji su uspjeli da plate otkup i pobjegnu iz terorističkih zatvora stave i užasa, prenosi Blic.

(7)This post has been seen 661 times.

Najnovija metoda kojom se služe ISIL-ovci: Jeste li čuli za ‘leteći ćilim’?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-