Najveće pranje novca u BiH: Zbog prijetnji i napada Bošnjak zatvorio svoje kladionice u rodnom gradu

Ne idu izmjene Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH. Među koalicionim partnerima SDA i HDZ BiH odnosi su zategnuti.

 

Imaju različite poglede oko oporezivanja. SDA predlaže da se porez plaća u mjestu-općini, odnosno kantonima gdje se nalaze kladionice, dok HDZ BiH plaćanje poreza želi da bude u sjedištima odnosno centralama kladionica, koje su smještene uglavnom u Hercegovini, piše novinska agencija Patria.

Vlasnici kladionica će u toku ove godine ostvariti dobit od milijardu maraka. Najveći broj kladionica dolazi iz zapadne Hercegovine, kojom upravlja HDZ BiH. Javna je tajna da su kladionice jedan od najvećih finansijera HDZ-a.

 

Kako su Suljo i Mujo čistili džepove

Sjednica Parlamenta Federacije o igrama na sreću je počela 20. aprila, ali je prekinuta naprasno, pa nije usvojen ni dnevni red. Pokušalo se sa nastavkom 11. maja, pa 17. maja. Ali nije uspjelo. Neće ni uspjeti jer se radi o najvećoj i najorganiziranijoj otimačini novca iz džepova građana BiH, koja se ikada dogodila na ovim prostorima.

Riječ je o najvećem pranju novca u BiH, jer je očigledno da se novac krije od države. Kako tome stati ukraj? To ne znaju bošnjački politički paceri, pa su nemoćni da bilo šta pošteno urade i za građane i za državu?

Baš kao što nedavno reče Dragan Čović:

-Imam otklon od igara na sreću. Nikad nisam ušao u kladionicu. Ne vjerujem u taj vid životnog bogatstva.

Očekivalo se da Čović doda: -Ja sam se obogatio na sasvim drugačiji način.

Naravno da se sirotinja kladi, što ovi iz SDA sigurno nisu, pa sve poteze čine površno, jer ih se problem ne dotiče previše.

Izvor Patrie je Bošnjak, iz razumljivih razloga zamolio je za anonimnost, koji je prije izvjesnog vremena otvorio kladionice na nekoliko pozicija u centru svog rodnog grada.

Uskoro je doživio prijetnje, provokacije u vožnji, bušenje guma i uništavanje karoserije automobila itd. U njegovim kladionicama su se počeli događati česti neredi pa i fizički napadi na prisutne. Pošto je u svim drugim kladionicama bilo mirno, zaključio je da se radi o “akcijama” konkurencije. Ubrzo je pod stalnim pritiscima odustao i zatvorio posao. Za Patriju kaže:

-Kladionice svugdje u svijetu donose enormni profit. Naime, taj profit se kreće preko devedeset posto od uplate. Kada se govori o najprofitabilnijim poslovima onda je to kladioničarstvo, objašnjava naš izvor.

-U Evropi se smatralo da nema profitabilnijeg posla nego što je onaj od osiguravajućih kuća. Smatralo se da osiguravatelji imaju i do 85 posto od uloženog. Tako je bilo sve dok nisu počeli stizati profiti od kladionica. Ljudi se klade na rezultate fudbalskih utakmica, na golove, zbir golova, a ne znaju koliki je stvarni gubitak, a koliki  dobitak u tim prognozama. Profit na evropskom nivou sve govori, a on se kreće između 3 i 7 posto od uplate. Dakle, u prosječno 96 posto slučajeva novac ide vlasnicima. Naši fudbalski prognozeri trebaju biti ubijeđeni da ne znaju više od Evropljana o nogometu – dodaje sagovornik.

 

Igrali protiv računara

Fudbalska klađenja u BiH donedavno nisu bila ozbiljan problem. Pojavio se drugi, daleko efikasniji vid isisavanja novca. Prihodi kladionica su postali 15 do 20 puta veći od kada su se počele baviti sa kompjuterskom igrom bingo. Naime, ova igra doslovce pustoši novac od igrača. Radi se o kompjuterskom bingu.

-Svaki programer i poznavalac softwarea zna da je računar programiran da daje dobitke prema visini uplaćene sume. To zna svaka budala  osim igrača ove nove igre koji su uporni i ne odustaju dok ne odu svojim prodicama dekintirani.

Ovisnika “računarskog binga” je i previše. Mnoge porodice su bankrotirale. Sarajevske kladionice su krcate igrača računarskog binga. Kolike dobitke od uplate igračima dozvoljavaju računari, pitamo našeg sagovornika?

-Ne znam koliko je to. Ali, neka sami igrači vide šta ulažu, a šta zauzvrat dobijaju – kaže nam zagonetno, a onda naglo prasne u glasan smijeh.

Na naše pitanje čemu se nasmijao, sagovornik kaže:

-Sljedećih godina vicevi o Muji i Sulji će se rađati u kladionicama. I početak će uvijek biti: Izašli Suljo i Mujo iz kladionice i uhvatili se za džepove…

(299)This post has been seen 3621 times.

Najveće pranje novca u BiH: Zbog prijetnji i napada Bošnjak zatvorio svoje kladionice u rodnom gradu

| Bosna i Hercegovina, Slider, Šokantno |
About The Author
-