NAKON PEČENJA RERNA JE SVA U MRLJAMA I MASNOĆI: Evo kako da je na lagan način očistite bez ikakve hemije…

Čišćenje rerne je sigurno jedan od omraženijih i težih poslova u domaćinstvu.
Nema te domaćice koja uživa u čišćenju šporeta. Uglavnom, često tek kada ringle i rerna dospiju u očajno stanje, započinjemo taj posao.

Pored toga što je fizički zahtjevan, uglavnom ga ne volimo zbog hemikalija kojima smo izloženi dok ga obavljamo. Danas ćemo probati nešto sasvim drugačije. Očistićemo prljavu i masnu rernu bez hemikalija.
Ovo je rerna u kojoj se peklo meso i koje je nažalost izgorjelo, ali više štete je nanjeto unutrašnjosti šporeta. Da šteta bude veća, rerna nije odmah oribana, samim tim se stvorila tvrdokorna masnoća.

Ako se vama desilo nešto slično, nemojte očajavati. Pogledajte kako možete riješiti ovaj problem i vratiti rernu u prvobitno stanje.
Najefikasniji način čišćenja rerne od masnoće, bez kupovine skupih i otrovnih hemijskih sredstava, je uz pomoć obične soda bikarbona, sirćeta i limuntusa.

Za početak uključite svoju rernu na 250 stepeni.
U vatrostalnu posudu ili drugi odgovarajući sud naspite 4-5 kašika sode bikarbone i zalijte sa vodom, otprilike 1 litar. Stavite u rernu, zatvorite i ostavite na 30-40 minuta. Isključite rernu i ostavite je da se ohladi. Masnoća iz unutrašnjosti rerne će omekšati.
Poprskajte rernu i staklo sa 9%-nim sirćetom. Ostavite da djeluje još 20-ak minuta i prebrišite rernu. Ako vaša rerna nije bila u zapuštenom stanju, trebalo bi da poslije ovog postupka, sija od čistoće.
U ovom slučaju nije postignut zadovoljavajući rezultat, jer je rerna bila u očajnom stanju. Na staklu od vrata rerne su još uvijek vidljivi tragovi masnoće.
Ako imate sličnu situaciju, uradite slijedeće: pokvasite staklo vodom, pospite sodom bikarbonom i limuntusom. Ostavite da djeluje desetak minuta. Otkinite parče aluminijumske folije, izgužvajte (napravite lopticu) i sa njom oribajte staklo. Aluminijska folija će precizno oribati sve mrlje…

(87)This post has been seen 1009 times.

NAKON PEČENJA RERNA JE SVA U MRLJAMA I MASNOĆI: Evo kako da je na lagan način očistite bez ikakve hemije…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-