Nakon provale u stan u Sarajevu: Policajac je rekao da mu je žao i da pogledam na Piku prodaje li neko moje stvari

Provale su stanove nisu rijetka pojava u glavnom gradu naše države, a iz MUP-a KS ipak tvrde kako se taj broj smanjio u posljednjih nekoliko godina.

“Kada govorimo o djelima teških krađa u kuće i stanove, to su djela koja spadaju u grupu krivičnih djela protiv imovine mogu reći da je u devet mjeseci 2016. godine prijavljeno 464 kaznena krivična djela. Mogu  reći da se broj znatno smanjio za 59 krivičnih djela u odnosu na isti period 2015. godine”, rekao je Irfan Nefić za Source.
Policijski službenici su rasvjetlili oko 50 posto krivičnih djela, a osobe koje su otkrivene i koje su osumnjičene za izvršenje krivičnih djela su u 70% slučajeva povratnici u vršenje krivičnih djela.

Prema Krivičnom zakonu BiH, članom 287 teška krađa, predviđena je kazna zatvora za osobe koje počine ovo krivično djelo od šest mjeseci do pet godina.

“Policijski službenici na terenu ostvaruju kontakte sa građanima, sa predstavnicima mjesnih zajednica kroz rad policije sa zajednicom i saradnja sa građanima i informacije od strane građana su doprinijele i smanjenu ovih krivičnih djela, a također i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela”, rekao je za naš portal portparol MUP-a KS, Irfan nefić i dodao:

“Mi ćemo svakako nastaviti i naše kampanje tokom godišnjih odmora da naše građane upoznamo sa situacijom i činjenicom da se najviše teških krađa u stanove i kuće čini u vrijeme odsustva vlasnika, tako da osiguraju svoju imovinu na određeni način i informacije da prije svega dobrog komšiju zaduže za čuvanje, da ugrade protivprovalna vrata, ako su u prizemlju da ugrade rešetke na prozore, a da ne spuštaju roletne skroz nego polovično, da zamole nekoga da im stan povremeno obiđe, provjeri i upali svjetlo kako bi se stekao utisak kako je neko u stanu, da stan nije prazan i tome slično”,
rekao je on.

Našoj sagovornici su policijski službenici upravo to i rekli i to da je sama kriva što joj je opljačkan stan, jer nije stavila rešetke na prozore, a živi u prizemlju.

“Živim u Gornjim Kovačićima. Kada mi je stan opljačkan lopovi su odnijeli sav moj zlatni nakit, vrijednosti oko 5-6 hiljada KM, gotovine oko 500 KM, dvd player i još nekih sitnica. Ušli su kroz prozor i ja u prvom trenu nisam shvatila da smo opljačkani dok nisam u sobi vidjela otvorena vrata pretinca radnog stola. Znam da muž nikada ne prilazi mom radnom stolu, provjerila sam-nije bilo seharice sa nakitom.Pogledala sam dalje, nije bilo novca i tada mi je sve postalo jasno”, rekla je za Source Amela Beha.

Policajci su brzo došli na mjesto događaja, ali su inspektori bili bezobrazni i bahati, tvrdi naša sagovornica.

“Prvo što mi je rekao je da sam sama kriva za pljačku jer je stan u prizemlju jer nisam stavila gelendere. Drugo je bila konstatacija da su to sigurno uradili Cigani, na šta sam ja reagovala. Cigani bi mi prevrnuli cijelu kuću, a ovdje je provalnik (vidjeli su se otisci blatnjave obuće po tepisima) ušao kroz kuhinjski prozor, otišao u sobu, uzeo seharicu, novac, iz unutrašnjosti kauča, kutiju sa srebrnim escajgom (ali je escajg ostavio na TA peći u dnevnoj sobi, vjerovatno ga je nešto uplašilo), vratio se u dnevnu pokupio DVD player koji se od stolnjaka koji je bio preko prečke nije vidio. Znaći opljačkao me je neko ko je dolazio u moju kuću i znao gdje mi šta stoji”, govori naša sagovornica koja je nakon nekoliko dana dobila zapisnik o provali u stan.

“Nema potrebe da kažem da nikad ništa nije nađeno, nikad ništa nije vraćeno”, dodaje Amela, te kaže kako joj je ove godine došla potvrda od policije kako provalnik nije pronađen, iako se provala u njen stan dogodila prije deset godina.

Još jedna od naših sagovornica imala je provalu u san, a ni njene stvari nikada nisu pronađene.

“Živjeli smo na Alipasinom polju C faza, tada smo bili podstanari, to je bilo 2007 godine u martu mjesecu. Lopovi su odnijeli 300 KM iz mog novčanika, novčanik sa svim dokumentima i karticama mog muža, odnijeli su displej za kastefon što se nekad stavljao u auto i digli su pare sa kartice 350 KM”, govori nam Elvisa Hadžović Kunarić.

Taj dan sa mužem je otišla do svojih roditelja, a kada su se vratili zatekli su otključana vrata od stana.

“Tada smo znali da nešto nije u redu i da su nam provali stan. Muž je ušao prvi u stan i pogledao da nema ko u stanu. Kada je vidio sobu i meni je onda rekao ‘Elvisa opljačkani smo’. Soba je bila razbacana od garderobe do dječijeg krevetića. Pozvali smo odmah policiju koja je došla da obavi svoj posao i tako napravili zapisnik”,
govori za Source Elvisa Hadžović Kunarić.

Nakon toga policijski službenici su uzeli otisle sa stvari.

“Kada smo pitali policiju da li mogu uhvatiti lopove rekli su da to nije bas moguće, kao nismo mi prvi ni posljednji. Dokumenti,novac i taj displej nije se  nikad se vratilo. Kada je prošlo neko vrijeme kontaktirali smo policiju da pitamo jesu li uhvatili lopove rekli su da nisu i da ne znaju ko je. Ja i moj muž smo pretpostavljali da se radilo o dva poznanika koji su nas poznavali i koji su već poznati bili policiji, ali policiju ne zanima ama baš ništa. Oni dođu zapišu i to je to”, kaže nam Elvisa Hadžović Kunarić.

Jasmina Jasika živi trenutno u centru, a kako kaže ima lošu sreću pa na kojoj je god lokaciji živjela lopovi su je pronalazili i obijali stan. Posljednja provala u stan dogodila joj se prije pet godina kada je bila u sedmom mjesecu trudnoće.

“Imala sam loše iskustvo, pa su mi stanove obijali na različitim lokacijama i svima je krajnji ishod bio isti- nikad ništa nisu našli niti su stvari vraćene. Zadnje obijanje stana desilo se prije 5 godina. Bila sam u sedmom mjesecu trudnoće. Nakon posla sam prva došla kući i odmah sa vrata shvatila da je stan ispreturan. Obzirom da nisam znala da li su lopovi još uvijek u stanu, otišla sam ispred haustora i zvala policiju. Rekli su da će poslati nekoga”,govori nam Jasnima Jasika.

Obzirom da je bila zima i da je naša sagovornica bila trudna u tom periodu, nakon 20 minuta čekanja odlučila je da ih ponovo pozove.

“Ponovo sam ih pozvala i rekli su mi da nemaju patrole, da čekam da dođe policajac. I tako nakon jos 10 minuta čekanja ide polako policajac šetajucu kroz ulicu i sa cigarom u ustima. Kaže mi da se zajedno popnemo i još me pušta trudnu da prva uđem u stan pravdajući se time da su lopovi sigurno već otišli. Nakon nekog vremena došla su dva inspektora, sve zaprljali uzimanjem otisaka i hodajući u cipelama po stanu, napravili zapisnik o tome šta je ukradeno, govorili su kako im je žao što nam se to desilo i da ne očekujemo da će se išta od tih stvari naći jer se brzo rasprodaju. Nekad pred sami kraj razgovora rekli su nam da ima neka kuća blizu nas i da se obično ti lopovi tu sastaju i prodaju ukradene stvari. I još su nam rekli da pogledamo na stranici Pik.ba prodaje li neko te naše stvari (laptop, pare, play station, nov fotoaparat, nakit i sitna tehnika)”,
priča nam svoje iskustvo sa policijskim službenicima Jasmina Jasika.

Nakon toga iz policije im se niko više nije javljao, a stvari nisu pronađene, niti je lopov uhvaćen. Lopov nije uhvaćen ni nakon provale u privatnu kuću u Buća potoku.

“Živim u Buća Potoku, ulici Bana Mateja Ninoslava, a moj stan je opljačkan prije godinu i po. Živim u privatnoj kući, a lopovi su odnijeli laptop, mašinu od 600KM i moj nakit. Procijenjena šteta je bila oko 1500 KM”,
rekla nam je Belkisa Mahmić.

Kada je došla kući zatekla je otvorene ormare i isprevrtane stvari, tako da joj je bilo jasno da su joj u stanu bili provalnici.

“I prozor mi je bio obijen i odmah smo pozvali policiju. Trebalo im je da dođu oko sat vremena i kada su došli shvatili su da to nije njihova Opstina nego Novo Sarajevo.  Uzeli su izjave, napravili zapisnik i kao pokušali uzeti otisak, ali kao nije bilo. Kaže policajac ‘Otisaka je puno, kako da ja znam koji je od lopova’ i otišli su”,
kaže za Source Belkisa Mahmić.

Našoj sugrađanki policijski službenici su rekli da će je kontaktirati ukoliko dođu do nekih informacija o počiniocu ovog djela, te kako bi i ona trebala pogledati ima li nejnih stvari na Piku.

“Stvari nikada nisu pronađene, niti nas je neko pozvao”, rekla nam je Belkisa.

Za naš portal govorile su četiri žene u čije stanove je provaljivano od prije deset godina, pa unazad godinu dana i svaka je rekla isto. Stvari nikada nađene, nikada ništa vraćeno.

Obzirom da se u policiju ne možemo pouzdati i ne možemo se nadati tome da ukoliko nam neko provali u stan da će biti kažnjen, jer i sam Nefić kaže kako su ti ljudi pretežno povratnici u kaznena djela, pa su i dalje na slobodi, ostaje nam samo da se držimo njegovih instrukcija, da molimo komšiju da nam pazi stan dok nas nema, da stavimo blindirana vrata i gelendere na prozore i da molimo Boga da ćemo zateći sve na svome mjestu kada se vratimo kući.

(332)This post has been seen 7631 times.

Nakon provale u stan u Sarajevu: Policajac je rekao da mu je žao i da pogledam na Piku prodaje li neko moje stvari

| Slider, Vijesti |
About The Author
-