Nakon što je Izetbegović odao počast srpskim žrtvama, pogledajte kako mu je pravoslavni paroh odgovorio…

Prije 24 godine, na ovaj dan su na Uborku i Sutini jedinice JNA strijeljali 114 nevinih građana Mostara, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

 

POVEZANI SADRŽAJ: NAJPOTRESNIJA PRIČA O KAZANIMA: „Bože, kako je Caco bio dobar momak! A izbo mi je sina…“

 

Porodice žrtava odale su počast stradalima na Uborku, Sutini i u Zaliku, položile cvijeće, ali zatražile procesuiranje odgovornih, jer za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

 

Pravdu za žrtve, zajedno sa porodicama, zatražili su i predstavnici SPC, na čelu sa parohom mostarskim Radivojem Kruljem.

 

U noći između 13. i 14. juna 114 Mostaraca odvedeni su iz svojih domova. Neke od nastradalih iz domova su odvele njihove komšije, nakon čega su ubijeni na dva lokaliteta gradske deponije.

 

“Ostala sam bez oca 14. 6. 1992. godine kada su ga odvele naše komšije potpomognute JNA i srpskim paravojnim formacijama. Sjećanja naviru pogotovo u ovom periodu kada se približava godišnjica i na sam dan, to se ne može nikada zaboraviti“, istakla je Sabaha Hajrizaj, članica Udruženja porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini.

 

Za ovaj zločin niko nije odgovarao, nije podignuta nijedna optužnica. Porodice ubijenih najviše su razočarane nemarom državnog Tužilaštva.

 

„Tu mi je otac ubijen“, kaže nam Nada Roga,“koji je imao 66 godina kad je ubijen. Zna se ko ga je odveo, sve sam im dala podatke, mali živi u Banjaluci, radi u policiji, dala sam im broj telefona, ime i prezime i ulicu čak. I još ništa. Sud ne radi ništa.“

 

„Tužilaštvo BiH po ovom pitanju je uradilo vrlo malo, njihov komentar je da su počinioci nedostupni organima gonjenja. Još veći propust je napravilo Haško tužilaštvo koje je za dešavanja u Mostaru, a posebno za zločin na Uborku i Sutini isključivo teretilo Vojislava Šešelja, samim tim amnestiralo Perišića“, istakao je Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini.

 

Na procesuiranje odgovornih, ispred Srpske pravoslavne crkve, pozvao je i paroh mostarski Radivoje Krulj. To neće vratiti ubijene, ali će svakako olakšati bol porodicama, smatra Krulj.

 

„Mislim da mi trebamo pokazati tu, ako hoćemo da se izvedu pred lice pravde zločinci onda možemo insistirati i na tim zločincima iz svog naroda da što prije budu procesuirani“, poručio je paroh Krulj.

 

„Ne možemo okrivljavati nijedan narod zbog nečega što se desilo, to su pojedinci koji su se iživljavali nad nedužnim građanima i odvodili ih iz njihovih stanova i oduzeli im pravo na život. Mislim da je to vrlo važno da Mostar, nakon toliko godina, osjeća potrebu da zajednički obilježava neke stvari koje su bile teške za prošlost ovog grada“, smatra gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

 

Uborak i Sutina prve su otkrivene masovne grobnice u Bosni i Hercegovini. Porodice traže procesuiranje Momčila Perišića, koji je početkom rata bio komandant JNA u Mostaru. Naime, optužnica protiv Perišića pred Haškim tribunalom ne obuhvata Mostar.

 

Pogledajte video:

 

(90)This post has been seen 1253 times.

Nakon što je Izetbegović odao počast srpskim žrtvama, pogledajte kako mu je pravoslavni paroh odgovorio…

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-