Napadač iz Minhena planirao napad godinu dana: Masakr izvršio zbog opsjednutosti igricom?

David Sonboly, Nijemac iranskog porijekla koji je u petak u Minhenu ubio devet, a ranio 27 ljudi, planirao je napad duže od godinu dana, saopštili su istražitelji.

Bavarski istražitelj Rober Heimberger je kazao da je 18-godišnji napadač posjetio mjesto napada na školi u Winnendenu u blizini Stutgarta, u kojem je 2009. godine 17-godišnjak usmrtio 15 osoba, te snimio nekoliko fotografija.

Heimberger je istakao ranije da je napadač bio naoružan pištoljem Glock kalibra 9 mm i da je imao 300 metaka. Napadač je identifikovan kao 18-godišnji državljanin Njemačke porijeklom iz Irana. Pronađen je mrtav u blizini tržnog centra, a pretpostavlja se da je izvršio samoubistvo.

Kako je kazao, napadač, koji je ilegalno oružje vjerovatno nabavio na crnom tržištu, bio je strastveni igrač nasilne video igrice “Counter-Strike”, javlja Anadolija.

Thomas Steinkraus-Koch, glasnogovornik njemačkog tužilaštva je izjavio kako još uvijek nema dokaza da je zločin bio politički motivisan, niti da je napadač imao ciljane mete. Ali je kazao da je napadač 2015. godine bio podvrgnut psihijatrijskom tretmanu:

– Osumnjičeni je imao strah od kontakta s drugima – kazao je glasnogovornik Steinkraus-Koch i naglasio da je napadač bolovao od depresije.

Thomas De Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke kazao je jučer da “ne postoje bilo kakve naznake da je napadač iz Minhena imao bilo kakve veze s međunarodnim terorizmom”.

U napadu je poginulo devet osoba, od kojih sedam tinejdžera. Potvrđeno je da je među žrtvama bilo troje Kosovara, troje Turaka i jedan Grk.

Na Kosovu je danas, u čast troje kosovskih Albanaca ubijenih u napadu u Minhenu, dan žalosti, kao i solidarnosti sa njemačkim narodom.

(2)This post has been seen 567 times.

Napadač iz Minhena planirao napad godinu dana: Masakr izvršio zbog opsjednutosti igricom?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-