NATO upozorava Evropu da se pripremi na rat sa Rusijom

Vrhovni zapovjednik NATO-a je upozorio Europu da ojača svoju zračnu obranu u Baltiku jer se očekuje ruska invazija.

 

Napetosti između NATO-a i Moskve su se postupno pogoršavale od aneksije Krima od strane Rusije 18. ožujka 2014. godine.

Trenutno samo osam aviona patrolira nebom iznad Baltika, a NATO zapovjednici smatraju da to nije dovoljno za suzbijanje ruskog napada na Europu, izvještava “The Daily Express”

Savez poziva europske saveznike da se pripreme na mogući konflikt iako bi sama priprema Rusima mogla izgledati kao zauzimanje agresivnog stava, što bi moglo dovesti do rata.

NATO planira najveće nagomilavanje vojske u istočnoj Europi još od Hladnog rata jer se boji “agresivnog” djelovanja Rusije.

Na press konferenciji u Litvi, ministar obrane te države Jonas Zukas je rekao: “Ne želimo multinacionalne snage budu prisutne ovdje samo kao mjera osiguranja ili političke vidljivosti. Želimo snage koje će biti u mogućnosti da nas obrane u slučaju konvencionalnog napada. Problem zračne obrane je realan i očito je da osam zrakoplova nije ni blizu dovoljno za obranu u slučaju vojnog konflikta “.

Pored Litve, pomoć traže i Estonija i Latvija.

Inače, na Baltiku se nalazi i 600 američkih vojnika koji su tamo došli u travnju 2014. godine.

Moskva je negirala bilo kakvu namjeru da napadne države Baltika, ali nedavna aneksija Krima plaši regiji da bi Moskva mogla zauzeti još neku teritoriju.

Filip Bridlav, vrhovni zapovjednik NATO-a u Europi, rekao je: “Mislim da savez mora biti spreman u smislu zračne obrane, ali iu smislu ostatka vojske. Patroliranje i zračna obrana su dvije različite situacije. Trenutno patroliranje na Baltiku je misija koja se provodi u vrijeme mira “.

Razmišljanje o ratu dovodi do razgovaranja o ratu, što dovodi do pripremanja za rat, a to na kraju dovodi do nasilja i samog rata koji nijedna strana ne želi. Razmišljanje o miru dovodi do razgovaranja o miru i, iako ne mora dovesti do mira, definitivno neće dovesti do rata.

Webtribune.rs

(14)This post has been seen 951 times.

NATO upozorava Evropu da se pripremi na rat sa Rusijom

| Slider, Vijesti |
About The Author
-