Neobičan biznis mladića iz Zavidovića: Vjerujete li da litar ovog mlijeka košta 100 KM?!

Iako ih ima 18, Jusupovićima nikad nije bio problem magarce prizvati na mjesto koje žele. Naučeni su, da ih za poslušnost, čeka kukuruz kao nagrada.

 

Prije tri godine njihov sin Alen se prijavio na konkurs za studente poduzetnike, sa originalnom idejom – otvoriti farmu magaraca i prodavati magareće mlijeko. Dobio ja novčana sredstva, kao nagradu na najbolji projekat, i tako su krenuli sa svojim biznisom.

U selu Petkovići nadomak Zavidovića, smjestili su svoje magarce i vrijedno rade kako bi i njima i životinjama bilo bolje.

Alen je na farmi magaraca angažirao cijelu porodicu, registrirao posao i danas se Jusupovići bave proizvodnjom magarećeg mlijeka, ali i sapuna, balzama za usne i krema za tijelo, sve na bazi magarećeg mlijeka.

Po hemijskom sastavu mlijeko je najbliže majčinom, pa se koristi u prehrani novorođenčadi, ali je dobro i za sve druge. Pomaže oboljelima od astme i bronhitisa, onima sa srčanim problemima, ublažava alergijske reakcije, podiže imunitet, sprječava psorijazu i dermatitis, obnavlja suhu i ispucalu kožu, i slično.

Cijena mlijeka je 100 konvertibilnih maraka, ali ga Jusupovići prodaju u manjim količinam, u bocama koje koštaju deset maraka.

Prosječna cijena jednog korisnog magarca je od 1000 do 2000 eura. Bajro kaže da ih je za ove tri godine nabavljao širom zemlje.

Sir ne proizvode, jer još uvijek nemaju kapacitet magarica za proizvodnju, ali mlijeko je kažu veoma traženo.

Jusupovići tvrde da im se posao isplati i da od toga žive, ali nisu još stekli uvjete da uposle i druge radnike.

Imena magaraca pamte i uvijek su spremni nabrojati ih. Cilj je imati ih stotinjak, i onda će to biti pravi biznis, kažu na kraju Jusupovići.

 

 

Novinar: Alen Avdić
Snimatelj: Alen Alilović
Montaža: Ramiz Uzunović

(66)This post has been seen 1228 times.

Neobičan biznis mladića iz Zavidovića: Vjerujete li da litar ovog mlijeka košta 100 KM?!

About The Author
-