NEVJEROVATAN OBRAT U SIRIJI: Kurdi se pridružili SAD u rušenju Asada, Rusi čiste sve pred sobom

Sirijske vojne snage uz potporu Rusije uspješno se kreću ka samoproklamovanoj prijestolnici Daesu-a Raki, većina terorista je uništena, izjavio je veleposlanik Sirije u Moskvi Rijad Haddad.

 

“Sirijske vojne snage uspješno se kreću ka Raki, a trenutno se nalaze na dvadesetak kilometara od grada Atike. Akcija se odvija uz potporu ruske vojske. Što se tiče terorističkih skupina, one napuštaju svoje položaje. Većina pripadnika Nusra fronta je uništeno “, izjavio je sirijski veleposlanik na zasjedanju Međufrakcijske parlamentarne skupine za zaštitu kršćanskih vrijednosti.

Obamina administracija obećala je da će igrati integralnu ulogu u oslobađanju Rake, ali se snage podržane američkom vojskom kreću u pogrešnom smjeru, i sada su na skoro 130 kilometara od uporišta Daesu-a.

Napad sirijskih snaga na uporište Daesu-a izvršen je uz ruske zračne udare u istočnim dijelovima provincije Hama, koja graniči s Rakom. Ujedinjene snage se trenutno nalaze u gradu Tabki, koji je nedavno očišćen od terorista Daesu-a, a koji je u 2014. služio kao polazna točka za napade te terorističke organizacije, s obzirom na blizinu Rake.

Istovremeno, Sirijske demokratske snage, koje čine uglavnom Kurdi, potpomognute snagama SAD promijenile su položaje i usredotočile se na zauzimanje grada Manbidža, u nastojanju da pojačaju položaje oporbenih skupina da bi destabilizovale Asadov režim u Siriji.

Povlačenje armija SDS i SAD, koje su se ranije natjecale s ruskim i snagama sirijske armije u zajedničkom oslobađanju Rake od Daesu-a, predstavlja ogromnu stratešku smetnju za Obaminu administraciju koja je imala dvostruke ciljeve – da oslobodi teritorij od Daesu-ai svrgnuti predsjednika Sirije Bašara el Asada.

U Siriji od 2011. traje oružani sukob u kojem je, prema podacima UN, poginulo više od 220.000 ljudi. Snage odane vlastima bore se protiv terorističkih skupina koje pripadaju različitim oružanim formacijama, od kojih su najaktivnije terorističke skupine Daesu i Nusra front.

(Sputnik)

(207)This post has been seen 2453 times.

NEVJEROVATAN OBRAT U SIRIJI: Kurdi se pridružili SAD u rušenju Asada, Rusi čiste sve pred sobom

| Slider, Vijesti |
About The Author
-