Nevjerovatan preokret: Šešelj bi ipak mogao u zatvor, pravda stiže monstruma?!

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz opovrgnuo je tvrdnje da je optužnica protiv četničkog vojvode Vojislava Šešelja bila loše pripremljena te da je zbog toga donijeta oslobađajuća presuda

 

“Zasigurno nismo loše pripremili optužnicu. Jeste li imali priliku vidjeti i stavove suprotne onima talijanske sutkinje”, upitao je, podsjetivši na izdvojeno mišljenje jedine sutkinje koja se nije složila s oslobađanjem Šešelja, Flavie Lattanzi.

“Neće vas čuditi što ne dijelim mišljenje dvojice sudaca koje je bilo temelj presude”, naglasio je, rekavši da su suci činjenice iznijeli na način koji je u totalnoj suprotnosti s onim kako se gleda na ratove u Hrvatskoj i BiH, prenosi B92.

Prema njegovim rečima, njihova analiza je u suprotnosti i s desecima drugih presuda, a, kako je dodao, moglo bi se pomisliti da se radi o presudi za neki drugi sukob.

“Imam problem s tim kada suci ocjenjuju da su Šešeljevi borci samo pomagali svojim ljudima i da nisu počinili kaznena djela, da nije bilo protjerivanja, nikakvih planiranih i sustavnih napada na civile. To jednostavno ne odgovara istini da su ljudi samo iz humanitarnih razloga autobusima premještani u druge dijelove zemlje. Zbog toga ćemo najvjerojatnije podnijeti žalbu na presudu”, objasnio je i podsjetio na probleme u procesu protiv Vojislava Šešelja.

 

Krajem mjeseca Brammertz stiže u Hrvatsku

“Postupak je na početku odugovlačen zbog Šešeljevog štrajka glađu. Radio je to jer se želio sam braniti. Tri puta je kažnjavan, jer je odao imena zaštićenih svjedoka, a protiv trojice njegovih suradnika vodi se postupak zbog manipulacije dokazima. Srpske vlasti trebale su ih još prije godinu dana uhititi i predati Haagu. Oni su utjecali na svjedoke”, istaknuo je.

Brammertz krajem mjeseca dolazi u Hrvatsku. Nije želio kritizirati suce, no ne dopušta ni kritiku tužiteljstva, bez obzira što je tijekom suđenja naišlo na cijeli niz problema.

“Naravno da bih želio da u žalbenom postupku realnost ratova ponovo bude priznata. Međutim, još imamo suđenje protiv Ratka Mladića, koje bi trebalo biti zaključeno do ljeta, a presuda izrečena iduće godine”, zaključio je Brammertz.

Nezvanično se spominje da Kkjučna osoba zbog koje je Vojislav Šešelj oslobođen je sudac Frederik Harhoff, danski profesor međunarodnog prava koji je od 2007. radio na Haaškom sudu,

Ako se zaista dokaže sprega između njega i sudija koje su donijele oslobađajuću presudu u postupku protiv Šešelja, moguće je da presuda bude poništena a Šešelj vraćen u pritvor.

(24)This post has been seen 1211 times.

Nevjerovatan preokret: Šešelj bi ipak mogao u zatvor, pravda stiže monstruma?!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-