Nevjerovatna priča po kojoj je nastao kultni film Rane

Popularni sprski film “Rane” Srđana Dragojevića o klincima koji se probijaju u svijet kriminala je strašniji nego što ste mislili.

Priča filma prati Pinkija i Švabu, tinejdžere koji upadaju u svijet kriminala u poslijeratnom Beogradu, a kulminacija svega što im se dešava je scena u kojoj pucaju jedan u drugog. Upravo ta scena uzeta je iz stvarnosti.

Naime, film je bio inspirisan TV prilogom Predraga Jeremića o dvojici maloljetnih kriminalaca. Desilo se to da je jedan upucao drugog s pet metaka, nakon čega je kako bi poravnao račune i spasao prijateljstvo, tražio od ranjenog druga da ispali jednaki broj metaka u njega.

Dragojević je za taj događaj saznao od prijatelja i odlučio da na njemu zasnuje scenario. Glavnu ulogu je povjerio Dušanu Pekiću, momku koji je imao sličan život kao Pinki. Nažalost, Dušan je tragično završio i preminuo samo dvije godine nakon snimanja filma.

Dragojević izbjegavao da sam pogleda reportažu, jer nije htio da ona utiče na scenario, podjelu uloga i režiju. Pošto je film završen, pogledao je reportažu i izjavio da su ga zapanjile sličnosti između glumaca i pravih junaka ove priče.

“Film je mogao da nastane jedino na ovaj način na koji i jeste. Vrlo grubim, nasilnim tretiranjem vremena o kojem govorimo. Mislim da bi svako ispoljavanje emocija oko tih klinaca film odvelo u neku vrstu pedagoške poeme, napravilo ga prepatetičnim, na neki način bi film odvelo u onu stranu gdje nisam želio, gdje bi mogla da se postavi teza: e, ti klinci, ipak postoji neka nada za njih, ipak su oni u dubini duše ljudi. Ja smatram da jesu, ali da je od njih nastala neka sasvim druga vrsta ljudi, ne njihovom krivicom naravno. Na neki način, oni apsolutno jesu takvi kakvi jesu, proizvod jednog surovog i bezosjećajnog vremena. S tim što moram da kažem da se ne slažem da u filmu nema emocija. Ali su te emocije skrivene grubošću, skrivene montažom koja ne dopušta da se emocija razvije”, ispričao je svojevremeno Dragojević.

(152)This post has been seen 3085 times.

Nevjerovatna priča po kojoj je nastao kultni film Rane

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-