NIJE KOBNA BOLEST, NE PANIČITE: Imate pečate na glavi jer vam opada kosa – Evo šta može biti

Pečati na glavi od opadanja kose prva su pomisao na leukemiju i liječenje hemoterapijom. Ali, nećemo ići toliko u dubiozu. Većina ljudi ima problema sa opadanjem kose, većinom muškarci, ali se i kod žena može desiti i to prije ulaska u pozne godine. Ako znate pravi uzrok, lako se može izliječiti.

1. Genetika

Nasljedni geni mogu igrati važnu ulogu u opadanju kose, nezavisno od toga da li je u pitanju muškarac ili žena. Oni mogu da odrede kada ćete početi da gubite kosu, koliko će dugo to da traje, i koliko će dlaka da se istanji, piše “Srbija danas“.

2. Hormonske promjene

Razni hormonski poremećaji kod žena mogu dovesti do privremenog opadanja kose, to se često dešava u trudnoći ili tokom približavanja porođaja. Početak menopauze, takođe može da utiče na gubitak vlasi, kao i sporedni efekti anemije. Tiroidna žlijezda utiče na nivo hormona i problemi sa njom mogu biti inicijatori gubitka kose.

3. Određeni lijekovi

Neki lijekovi i zdravstveni problemi značajno utiču na opadanje kose. Lijekovi protiv artritisa, raka, kardiovaskularnih bolesti i visok krvni pritisak mogu da prouzrokuju opadanje kose. Stalan unos vitamina A takođe, može da štetno utiče na kosu, kako navodi klinika Majo.

4. Infekcije i bolesti

Alopecija je bolest koja se pojavljuje kada tijelo ne uspije da prepozna svoje ćelije, pa zbog toga uništava tkivo i folikule dlake misleći da su oni pretnja. Infekcije skalpa loše utiču na kvalitet kose, pa dolazi do pojave peruti i proćelavih dijelova glave.

5. Specifične frizure

Prema izvještajima sa čuvene klinike Majo, ne treba suviše čvrsto vezivati kosu jer to dovodi do alopecije. Takođe, treba da se klonite preparata koji mogu da izazovu trajne ožiljke.

Dermatolog Vendi Roberts naglašava da treba izbjegavati jake hemikalije, boje i prese za kosu. Ovakvo opadanje se lako može sanirati određenim lijekovima pa je potrebno što prije javiti dermatologu.

6. Fizički ili emotivni šok

Postoje mnogi razlozi za opadanja kose koji nemaju veze sa zdravstvenim stanjem. Opadanje kose može biti i posljedica fizičkog ili emotivnog šoka, a ono sa sobom nosi i razne razne druge tegobe, kao što su gubitak težine i bolest.

RJEŠENJA

Pijte vitamin B

Postoje prirodni načini na koje može da se reši gubitak kose, konzumirajte namirnice koje su bogate vitaminom B, gvožđem i folnim kiselinama. Biotin, ili vitamin B7, pomaž u rast kose i noktiju, a namirnice koje ga najviše imaju su jaja, mesni proizvodi, banane, tamno zeleno povrće i slatki krompir.

Ulje od jojobe

Ulje od jojobe se dobija iz jojoba biljke, ono je zlatne boje i miriše na orah. Bogato je vitaminima E i B, sadrži minerale silicijum i cink, a odlično je sredstvo za borbu protiv gljivičnih oboljenja i bakterija.

Pijte čajeve koji potpomažu rast kose

Čaj od nane pomaže tijelu da proizvede sebum, to tip ulja koji umiruje kožu glave i oslobađa je od peruti. Ruzmarin sadrži sastojke koji jačaju folikule i sprečavaju gubitak kose. A kopriva i sladić takođe potpomažu u ponovnom rastu kose.

Stimulišite krvotok

Ključna stvar protiv opadanja kose je održavanje zdravog protoka kiseonika i cirkulacije, naročito na skalpu. Važno je da provjerite da li imate dovoljno gvožđa. Probajte da nanosite gel od aloe vere na kosu, tako što ćete ga nježno umasirati, pa zatim isprati nakon nekoliko minuta.

(12)This post has been seen 713 times.

NIJE KOBNA BOLEST, NE PANIČITE: Imate pečate na glavi jer vam opada kosa – Evo šta može biti

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-