NOVAC IPAK MOŽE DA KUPI SREĆU?

Stara izreka kaže da novac ne može da kupi sreću, međutim nova studija ukazuje na to da možda ipak može. Naravno, pod uslovom da ga trošite na pravi način.

Studija sprovedena na Kembridž Univerzitetu otkrila je da se uživanje prilikom trošenja novca povećava samo ukoliko osobe troše novac na stvari koje su u skladu sa njihovom ličnošću.

Istraživači su pregledali više od 76.000 transakcija od 625 učesnika istraživanja u periodu od šest mjeseci.

Svaka transakcija je sortirana u jednu od 59 kategorija potrošnje, a one su potom ocijenjene prema tome u kolikoj mjeri se mogu povezati sa takozvanih pet tipova ličnosti (otvorenošću, savjesnošću, ekstrovertnošću, suglasnošću i neurotizmom).

Svaki učesnik je polagao onlajn test tipa ličnosti kao i test koji određuje životna zadovoljstva. Istraživači su tako otkrili da potrošnja zavisi od tipa ličnosti pojedinačne osobe.

Tako, ekstrovertne osobe potroše u barovima u prosjeku oko 77 dolara više od introvertnih, a veoma savjesne osobe troše oko 183 dolara više na zdravlje i fitnes.

Kao zaključak istraživanja, naučnici su istakli da je veoma važno da se novac troši u skladu sa tipom ličnosti, jer će na taj način osobe biti sretnije budući da je trošenje u skladu sa ličnošću povezano i sa srećom.

(13)This post has been seen 793 times.

NOVAC IPAK MOŽE DA KUPI SREĆU?

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-