Novi opasni virus: Ako se ljubite svaki dan, onda trebate pročitati ovaj tekst…

HHV-6A je i dalje misterija za naučnike, a simptomi ovog i njemu bliskog HHV-6B virusa su “tihi”, što znači gotovo nepostojeći, pa je infekcije teško primijetiti.

Italijanski naučnici utvrdili da virus koji se prenosi pljuvačkom, tačnije ljubljenjem, uzrokuje neplodnost kod žena.
Za virus HHV-6A, jedan od nekoliko herpesa koji se javljaju kod ljudi, od ranije se znalo da se prenosi putem poljupca, ali niko do sada nije utvrdio njegovu vezu sa neplodnošću.
Istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu Ferara u Italiji, sa Robertom Rizom na čelu tima istraživača, prenosi

Sciencealert.com, i u njemu je učestvovalo 30 žena koje pate od neplodnosti čiji uzroci su bili nepoznati. Kod čak 13 žena (43%) pronašli su ovaj virus u materici.
HHV-6A je i dalje misterija za naučnike, a simptomi ovog i njemu bliskog HHV-6B virusa su “tihi”, što znači gotovo nepostojeći, pa je infekcije teško primijetiti. Sve žene kod kojih je pronađen ovaj virus su takođe imale visok nivo citokina – proteina koji je veoma važan za razvoj oplođene jajne ćelije i fetusa – kao i hormona estradiola – za koga naučnici smatraju da nekako uzrokuje ovaj virus.

Naučnici se nadaju da će u narednim istraživanjima pronaći način kako da pobijede ovaj virus i vjeruju da će se time znatno smanjiti broj žena koje moraju na vantjelesnu oplodnju.
Iako se zna da se prenosi poljupcem, postoje i drugi faktori koji moraju učestvuju u razvoju HHV-6A virusa, i naučnici se nadaju da će ih uskoro utvrditi.

 

(13)This post has been seen 273 times.

Novi opasni virus: Ako se ljubite svaki dan, onda trebate pročitati ovaj tekst…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-