OBJAVILI SU PROGNOZU ZA NAREDNIH PET GODINA I BACIT ĆE VAS U OČAJ: Evo kakvo će LJETO od sada biti!

Posljednje četiri godine najtoplije su ikada zabilježene, a naučnici predviđaju da će narednih pet vjerovatno biti “abnormalno tople”, pri čemu će taj efekat biti intenzivniji nego što se očekuje u skladu sa konstantnim povećanjem globalnog zagrijavanja.

 

 

Osim toga, naučnici očekuju pojačani rizik od ekstremnih vrućina i porast temperature okeana, poput onog koji je izazvao poslednje izumiranje koralnih grebenova u tropskim predjelima.

 

– Zaključili smo da u narednih pet godina postoje veliki izgledi za abnormalno toplu klimu – kaže Florijan Sevelek, naučnik francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, jedan od autora studije objavljene u “Nature Communications”.

 

Jedan od ključnih faktora koji utiču na temperaturu tokom godine jeste ono što naučnici nazivaju “internom varijabilnošću” klime, koja nema veze sa efektom staklene bašte koji stvaraju ljudi emisijom štetnih gasova.

 

Tokom 2000-tih godina, interni faktori, na primjer, oscilacije u okeanima, doprinijeli su da se bar donekle uspori proces globalnog zagrijavanja, Sada, međutim, isti unutrašnji faktori djeluju suprotno, pokazuje novo istraživanje. To znači da će konstatna stopa rasta globalnog zagrijavanja dobiti dodatni podsticaj.

Izvor: Novi.ba

 

(267)This post has been seen 332 times.

OBJAVILI SU PROGNOZU ZA NAREDNIH PET GODINA I BACIT ĆE VAS U OČAJ: Evo kakvo će LJETO od sada biti!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-