Obrezivanje pe*isa, DA ili NE? Evo šta sugerišu naučnici i ljekari

Obrezivanje je jedna od najspornijih medicinskih zahvata širom svijeta, gdje oni koji su protiv govore da je u pitanju bespotrebna operacija koja se graniči sa zlostavljanjem, a oni koji se zalažu za obrezivanje ističu da ovaj zahvat posjeduje beneficije za zdravlje i da je vjersko pravo.

Novo istraživanje je pokrenulo debatu nakon što su naučnici sugerisali da obrezivanje beba ne smanjuje senzitivnost penisa, uprkos ranijim tvrdanjama koje su bile suprotne.

U okviru istraživanja praćen je “status” 62 muškarca starosti između 18 i 37 godina, od kojih je 30 bilo obrezano i 32 neobrezano. Testirana je osjetljivost penisa u vidu reagovanja na dodir, na toplotu i bol. Nije nađena nikakva razlika između ove dvije grupe muškaraca!

Njihove seksualne sposobnosti su takođe testirane u toku perioda od četiri sedmice. Zadovoljstvo seksualnim odnosom, orgazam, seksualna želja su neke od stvari koje su proučavane i opet nije pronađena razlika između obrezanih i neobrezanih muškaraca.

Istorijski, obrezivanje se obavljalo kao način suzbijanja masturbacije kod dječaka. Takođe se tvrdilo da smanjuje šanse dobijana raka penisa i infekcija. Za mnoge jevrejske i muslimanske zajednice, ovaj zahvat je osnovni dio njihove vjere. Sve u svemu obrezivanje ima mnogo prednosti.

(40)This post has been seen 383 times.

Obrezivanje pe*isa, DA ili NE? Evo šta sugerišu naučnici i ljekari

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-