Očaj do smrti: Gladni radnici Tuzla- Kvarca iskopali grobove u kojima čekaju kraj…

Prije dva dana, radnici su iz očaja i nemoći jer njihovoj agoniji nema kraja najavili da su donijeli odluku da se od ponedjeljka 25.4.2016. zaključaju u prostorije firme, te da zabranjuju ulazak u krug tvornice svima, uključujući i medije.

Danas je trinaesti dan štrajka glađu radnika firme ”Tuzla-Kvarc”.

Prije dva dana, radnici su iz očaja i nemoći  jer njihovoj agoniji nema kraja najavili da su donijeli odluku da se od ponedjeljka 25.4.2016. zaključaju u prostorije firme, te da zabranjuju ulazak u krug tvornice svima, uključujući i medije.

Osim toga, štrajkači su najavili da će preko vikenda u krugu tvornice da iskopaju grobna mjesta – to su i učinili, piše Tuzlanski.ba. Njihovo zdravstveno stanje je ozbiljno narušeno. Hitna pomoć interveniše ali štrajkači odbijaju odlazak u UKC Tuzla jer nemaju novaca da plate zdravstvene usluge.

tuzla-kvarc-radnici2

‘’Žalosna je ali istovremeno i  sramotna činjenica, da ih za sve ove dane koliko su u štrajku glađu radnici ”Tuzla-Kvarca” nije posjetio niko ni od čelnika Grada Tuzla, niti od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti TK-a, pa se radnici s pravom pitaju, čiji su oni u stvari građani?” – stoji u saopćenju ”Sindikata Solidarnosti”.

Podsjećamo, Vlada Tuzlanskog kantona im je oduzela koncesije za eksploataciju jer je protiv firme podignuta optužnica za krađu pijeska zbog toga su se odlučili na štrajk glađu.

Radnici i uprava tvrde da su problemi nastali jer su prijavili bivšeg pomoćnika resornog ministra Bahriju Imamovića za mito i korupciju koji je uhapšen i protiv kojeg se vodi sudski postupak.

Radnici su pozvali pravosuđe da radi svoj posao, a da se njima omogući da rade svoj. Sve o tome kako je ”Tuzla-Kvarc” došao u situaciju u kojoj jeste, pogledajte u dokumentarnom filmu ”Cijena pravde” u prilogu ispod.

 

(11)This post has been seen 821 times.

Očaj do smrti: Gladni radnici Tuzla- Kvarca iskopali grobove u kojima čekaju kraj…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-