Od Amerike do Kosova: TOP 10 – one su najljepše političarke na svijetu

Iako medijske stupce uglavnom pune brojni svjetski političari, žene u politici jednako dobro (ako ponekad ne i bolje) rade taj posao, a mnoge među njima oduzimaju dah i besprijekornom ljepotom. Stoga vam donosimo našu top listu od deset najljepših političarki na svijetu.

 

Odabrao: Danijal HADŽOVIĆ

10. Sarah Palin

Bivša guvernerka Aljaske u žižu svjetske javnosti ušla je 2008. kada ju je republikanski kandidat za predsjednika John McCain odabrao kao kandidatkinju za potpredsjednicu. Osim atraktivnim fizičkim izgledom Palin je od tada pažnju javnosti privlači i brojnim nespretnim izjavama i demonstriranjem i ne baš naročite inteligencije. No, ako se njene političke i intelektualne sposobnosti mogu dovesti u pitanje, fizički izgled ne može, jer i u 52. godini izleda odlično.

 

sarah-palin

 

9. Magdalena Ogorek

Magdalena Ogorek, kandidatkinje za predsjednicu Poljske, vrlo brzo prešla je granice svoje države i Europe. Potencijalna poljska predsjednica doktorica je nauka, koautorka knjige o templarima i izgleda apsolutno prekrasno.

 

magdalena-ogorek

 

8.Lissa Hanna

Seksipilna jamajčanska ministrica kulture i mladih pažnju svjetske javnosti privukla je atraktivnim fotografijama u kupaćem kostimu.

 

No, nisu baš svi bili oduševljeni ovakvim Hanninim izdanjem. Jamajčanski konzervativci su ovakvo ponašanje ocijenili nedopustivim za jednu ministricu; ali dok oni lamentiraju nad moralno (ne)dopustivom, mi smatramo da Jamajčani imaju mnogo razloga da budu ponosni na svoju ministricu.

 

lisa-hanna

 

7. Helle Thorning-Schmidt

Pored političkih sposobnosti, danska premijerka pažnju je privukla i natprosječnim fizičkim izgledom. Posebno će upečatljivo ostati njeno „flertovanje“ s američkim predsjednikom Barackom Obamom na obililježavanju Dana D, a prisan odnos dvoje državnika toliko je razljutio prvu damu SAD-a, da je u jednom trenutku odlučila intervenisati i sjesti između svog supruga i danske premijerke.

 

Da li je imala razloga (opravdanog) za strah, prosudite sami…

 

helle-thorig-schmidt

 

6. Vlora Citaku

Seksipilna kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku važi za jednu od najbližih saradnica premijera Hashima Thaçija, a zahvaljujući fizičkom izgledu stekla je pažnju i svjetskih medija. Budući da je vesele prirode i otvorena osoba, Citaku se često po društvenim mrežama spominje kao osoba koja flertuje sa stranim političarima. Objavljuju se fotografije kako se srdačno pozdravlja s njima, a neki su mediji čak spekulirali da je u nekakvoj vezi sa šefom Ureda EU u Prištini i bivšim slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom, što, ipak, nije bila istina.

 

Jedan oporbeni političar s Kosova, zastupnik u parlamentu, rekao je da je “Vlora Citaku najsposobnija za razmjenu poljubaca sa stranim političarima”.

 

Kosovskoj ministrici posebno je sklon aktuelni srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji ju je mjesecima zasipao komplimentima, a svojevremeno je čitavu buru u javnosti izazvao izjavom da bi se „ona ljepotica bolje provela u Beogradu da sam joj ja bio domaćin“.

 

vlora-citaku1358844329

 

5. Kolinda Grabar-Kitarovič

Hrvati ove godine ne samo da su po prvi put u historiji izabrali ženu da bude na čelu njihove države, nego se istovremeno mogu pohvaliti i činjenicom da imaju jednu od najljepših predsjednica na svijetu.

 

Ostaje da vidimo da li će lijepa spoljašnost Kolinde Grabar Kitarović poboljšati diplomatski imidž Hrvatske u svijetu.

 

kolinda-grabar-kitarovic

 

4. Orly Levy

Izraelka Orly Levy rođena je 11. novembra 1973. godine i radi kao političarka i članica Knesseta za Yisrael Beiteinu. Prije toga radila je kao model i televizijska voditeljica.

 

Rođena u Beit She'anu, Levy je kći bivšeg ministra vanjskih poslova Davida Levyja. Radila je i za Israeli Air Force i kasnije diplomirala na pravnom fakultetu. Udana je i ima troje djece s kojom živi u Mesilotu.

 

Zahvaljujući svom iznimnom seksipilu i besprijerornom fizičkom izgledu zaslužila je visoko četvrto mjesto na našoj listi.

 

orly-levy

 

3. Eunice Olsen

Tridesetsedmogodišnja glumica i bivša misica, još 2004. godine je postala članica singapurskog parlamenta, zahvaljujući čemu nijedna lista najatraktivnijih političarki na svijetu ne može proći bez nje.

 

U svom političkom djelovanju posebnu pažnju posvećuje pomoći za osobe s poteškoćama u razvoju, zaštiti životne sredine, podršci mladim ljudima te širenju svijesti o teškim bolestima poput raka i side.

 

eunice-olsen

 

2.  Maria Carfagna

Italijanska političarka i bivši toples model Maria Rosaria Carfagna rođena je 18. decembra 1975. godine u Salernou. Nakon diplome pri Pravnom fakultetu, nekoliko godina je radila na nacionalnoj talijanskoj televiziji kako voditeljica raznih show emisija.

 

Kasnije, kada je ušla u političke vode, izabrali su je za Zastupničko vijeće Forza Italia. To je bilo 2006. godine, a dvije godine poslije Silvio Berlusconiimenovao ju je za svoju ministricu ljudskih prava, što je bio potez koji je izazvao međunarodnu pozornost.

 

Proglašena je najljepšom ministricom na svijetu i zasjala na Maximovoj listi ‘Svjetske najvruće političarke’.

maria-carfagna

 

1. Kraljica Ranija

 

queen-rania

 

Pobjednica naše liste najaljepših političari svijeta je Ranija, kraljica Jordana. Zahvaljujući tituli, ljepoti, osmijehu i elegantnom stilu, kraljica Ranija od Jordana važi za jednu od najmoćnijih žena na svijetu.

 

Kao mlađa  kćerka  Faisala i Ilham Sedki al-Jasin, Ranija al-Jasin rođena je 31. avgusta 1970. godine u Kuvajtu. Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u novoengleskoj školi u svojoj rodnoj zemlji, a studije je završila na američkom univerzitetu u Kairu, glavnom gradu Egipta.

 

Diplomirala je poslovnu administraciju i početkom devedesetih godina prošlog vijeka prvi put se zaposlila u gradskoj banci. Već tada plijenila je svojom elokvencijom, koja joj je u kombinaciji sa zavodljivim osmijehom i atraktivnom linijom krčila put ka zapaženoj ulozi u arapskom društvu.

 

queen-rania-5

 

Svog supruga, tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha, upoznala je 1993. kao  uposlenica američkog informatičkog gigana Applea. Par se vjenčao nakon svega par mjeseci zabavljanja.

 

Kad je njen muž Abdulah Drugi dospio na prijestol, Ranija je bila najmlađa kraljica na svijetu. Suprug joj je 2004. godine dodijelio počasni čin pukovnika jordanskih oružanih snaga, a nedugo nakon toga proglašena je za treću najljepšu ženu svijeta na listi koju su sastavili čitaoci poznatih magazina Harper’s Bazaar i Queens. Našla se takođe i na Voguevoj listi najbolje odjevenih žena svijeta.

 

U sredini koja odiše tradicijom i počiva na konzervativnim postulatima uspjela je da postane miljenica naroda, dok je zapad cijeni zbog elegancije, ženstvenosti, ali i požrtvovanja. Majka je četvoro djece i poznata je kao veliki borac za ljudska prava i poboljšanje položaja žena i djece u islamskim zajednicama.

 

queen-rania-3

 

(902)This post has been seen 3659 times.

Od Amerike do Kosova: TOP 10 – one su najljepše političarke na svijetu

| Foto/Video, Magazin, Slider, Život i stil |
About The Author
-