Ogroman broj srpskih dobrovoljaca u Siriji: Pogledajte za koga ratuju…

Priča o odlasku dobrovoljaca na strana ratišta iz naše regije uvijek se svodi na učešće muslimana, odnosno Bošnjaka i Albanaca u redovima Isila, Al Kaide i drugih ratnih skupina. Međutim, kada je u pitanju odlazak dobrovoljaca iz redova drugih naroda, naročito onih iz srpskog i hrvatskog naroda, mediji tu temu zaobilaze koliko god mogu.

Beograd je uspio usmjeriti pažnju javnosti na muslimanske dobrovoljce. Vješto je nametnuta teza da u Siriji i Iraku ratuju samo muslimani. Na taj način je sakrivena istina da u Siriji ratuje veliki broj srpskih dobrovoljaca. Moramo odati priznanje Beogradu kako uspješno kriju informacije o ratovanju srpskih dobrovoljaca na sirijskom ratištu. Zaista je do tih informacija veoma teško doći.

Nedavno su ruski mediji bili nepažljivi pa su objavili informacije o ratovanju srpskih dobrovoljaca u Siriji, tačnije u operacijama osvajanja Palmire.

Ruske nezavisne novine “Fontanka“ objavile su prošlog mjeseca istraživanje u kojem se tvrdi da su sirijsku vojsku u borbi za Palmiru podržali borci koje je obezbijedila privatna ratna ugovorna kompanija Vagner, čiji su plaćenici već imali ratno iskustvo u Ukrajini.

“Fontanka” je intervjuisala veliki broj plaćenika koje je Vagner angažovao, ali je takođe došla do dokumenata i fotografija koji dokazuju da su njeni borci bili u Siriji, uključujući i takozvani Srpski vod, koji vodi bosanski Srbin iz Doboja Davor Dragolobović Savičić.

Bojan Kalaković

Pronađen je još jedan Srbin u Siriji, javlja saff.ba. Riječ je o Bojanu Kalakoviću, državljaninu Srbije koji se početkom ove godine priključio dobrovoljačkim skupinama u Siriji. Uz informacije o dobrovoljcima koji ratuju zajedno sa ruskom i sirijskom vojskom, Bojan je poslao nekoliko svojih fotografija iz Sirije.

sirija-srbi (3)

Informacije od Kalakovića veoma su zabrinjavajuće. Možda on namjerno pretjeruje u broju srpskih dobrovoljaca u Siriji, međutim nema nikakve dileme da tih dobrovoljaca ima veliki broj, a da naša javnost i naše sigurnosne službe ne znaju ništa o tome. Zabrinjavajuće je i to što je očigledno da se sigurnosne službe uopće ne bave ovim problemom. Dok hiljade Srba ratuje i podržava rusku vojsku u Siriji, sva pažnja je usmjerena na stotinjak Bošnjake i Albanaca. Naravno, cilj je jasan, imidž loših momaka namijenjen je samo za muslimane, piše saff.ba.

(104)This post has been seen 4719 times.

Ogroman broj srpskih dobrovoljaca u Siriji: Pogledajte za koga ratuju…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-