Orić i Duraković očekuju presudu za genocide u sedam opština

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijet će danas prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, koji se tereti za genocid i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, piše novinska agencija Patria.

 

 

Prošlo je gotovo 21 godina otkada je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) podigao prvobitnu optužnicu za ratne zločine protiv Radovana Karadžića (1945.), bivšeg predsjednika Republike Srpske, da bi konačno izricanje presude bilo zakazano za 24. mart 2016. godine. Optužnica protiv Karadžića podignuta je 25. jula 1995., u pritvor Međunarodnog suda stigao je 30. jula 2008., nakon što je proveo više od 13 godina izbjegavajući hapšenje, a suđenje, koje će trajati pet godina, počelo je 26. oktobra 2009. godine.

 

Pored postojeće optužnice za genocid u Srebrenici, sredinom 2013. godine Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da će se Radovanu Karadžiću ponovo suditi za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini počinjen 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima. Danas bismo mogli dobiti i zvanične potvrde da je i u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, također počinjen genocid.

 

Ćamil Duraković, načelnik Srebrenice i žrtva politike Karadžića kazao je gostujući na FACE TV da očekuje maksimalnu kaznu, a strah ga je dijela koji se odnosi na politiku.

 

– Očito da ovo prati cijeli svijet i bruka se ne bi trebala desiti. Bez obzira šta će se desiti žao mi je stanja da se presuđeni zločinci glorificiraju, a diljem RS-a osvanuli su plakati koji veličaju Karadžića. Mi kao bh. građani znamo šta je bilo u Foči i drugdje i ne mogu zamisliti da ne bude presuđen i za to. Ali se bojim te globalne politike, ali sam legalista i vejrujem u pravo i pravdu – istakao je Duraković.

 

Naser Orić, bivši komandant ARBiH istakao je važnost presude za historiju.

 

– Sama presuda je dobra zbog historije da se zna ko je šta radio. Međutim, ako sada mjerimo i ulazimo u presudu i da ona utiče i socijalizuje neposlušne političare mislim da ništa nismo postigli na tom polju – istakao je Orić.

(5)This post has been seen 635 times.

Orić i Duraković očekuju presudu za genocide u sedam opština

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-