OSTAO SAM SRBIN: Teslina poruka svom narodu tokom njegove jedine posete Beogradu

“…Ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala – to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta: da je to djelo jednog Srbina. Živilo srpstvo!”, poručio je na današnji dan genije iz Smiljana svojim sunarodnicima na peronu Železničke stanice u Beogradu

BEOGRAD – Okupljeni narod oduševljeno je klicao na peronu beogradske Železničke stanice: “Živeo Tesla! Veliki srpski sine! Dobro nam došao!”

Geniju iz Smiljana, izumitelju budućnosti, srce je zaigralo.

“Ja osjećam mnogo više no što mogu da kažem. Stoga Vas molim da jačinu mojih osjećanja ne merite po slabosti mojih riječi. Istrgnut sam iz poslova da amo dođem i još ne mogu da se oslobodim misli i ideja, koje me evo i ovde prate. U meni ima nešto, što može biti i obmana, kao što češće biva kod mladih, oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala – to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta: da je to djelo jednog Srbina. Živilo srpstvo!”, izgovorio je Tesla na današnji dan 1892. godine, prilikom svoje jedine posete Beogradu.

Dolazak slavnog naučnika u prestonicu Kraljevine Srbije za Beograd i Beograđane bio je nezaboravan i izuzetan događaj. A, Tesla se, okupiran svojim naučnim radom i pronalascima, u srpskoj prestonici zadržao samo 31 sat.

Odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog stepena, video se sa kraljem Srbije Aleksandrom Obrenovićem, a posetio je i Narodni Muzej i Veliku školu, gde se obratio studentima i profesorima.

Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi, i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu”, rekao je Nikola Tesla beogradskim studentima drugog dana posete.

Sa fizičarem Ðorđem Stanojevićem, zaslužnim za početke elektrifikacije Srbije, razgovarao je o započetoj gradnji električne centrale u Beogradu.

U znak sećanja na Teslinu posetu Beogradu u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine danas će biti održana svečana akademija u organizaciji Muzeja Nikole Tesle i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Kustos Muzeja Nikole Tesle Ivana Zorić objasnila je da je taj datum odabran za svečanu akademiju, jer je 1. i 2. juna 1892. godine Tesla jedini put posetio Beograd.

Beograd i Srbija ove godine obeležavaju i 160. godišnjicu Teslinog rođenja. Muzej Nikole Tesle planirao je niz aktivnosti, koje su započete otvaranjem izložbe “Nikola Tesla – čovek budućnosti” u Cankarjevom domu u Ljubljani 11. aprila. U planu je niz manifestacija koje će podsetiti na život i delo čoveka koji je izumeo budućnost.

(18)This post has been seen 657 times.

OSTAO SAM SRBIN: Teslina poruka svom narodu tokom njegove jedine posete Beogradu

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-