Oteli je, silovali i izgladnjivali, a onda im se – pridružila (VIDEO)

Patricia Hearst-Patty bila je dvadesetogodišnja kći novinskog magnata Randolpha Hearsta i unuka najslavnijeg i najvećeg vlasnika američkog lanca novina Williama Randolpha Hearsta. Najpoznatija je kao žrtva tzv. Stockholmskog sindroma, pojave pri kojoj se žrtva otmice identificira sa svojim otmičarima i staje na njihovu stranu.

 

 

 

Ona je sve do 4. februara 1974. živjela je u stanu sa zaručnikom u svom domu u Berkeleyju u Kaliforniji. Tog dana nasilno ju je otela dva muškarca i jedna žena iz ljevičarske gerilske grupe pod nazivom Simbionistička oslobodilačka vojska. Njezin zaručnik pronađen je u stanu pretučen i zavezan.

Amerika na nogama

Očevici su izjavili da su vidjeli kako se Patty otimala dok su ju zavezanih očiju nosili i stavili u prtljažnik automobila. Kompije koje su izašli na ulicu bili su prisiljeni potražiti zaklon jer su otmičari počeli pucati, a jednog komšiju koji je pokušao pomoći su pretukli.

Cijela Amerika se digla na noge ne znajući što se dogodilo s bogatom nasljednicom.

Tri dana kasnije Simbionistička oslobodilačka vojska (SLA) koje je koristila simbol sedmoglave kobre poslala je pismo radijskoj postaji Berkeley u kojem je objavila da drži Patty kao ratnog zatvorenika. Inače, revolucionarnost SLA zapravo se svodila na ‘opljačkaj što možeš, ubij ako treba i plijen podijeli siromasima’.

 

 

Njezinog oca vlasnika Cosmopolitana, Esquirea, Harper's Bazaara, San Francisco Examinera i desetaka lokalnih novina, proglasili su sramnim predstavnikom korporativne Amerike i nazvali “narodnim neprijateljem”. Zahtijevali su da porodica Hearst donira hranu u vrijednosti od 70 dolara za svaku potrebitu osobu od Santa Rose do Los Angelesa. Uspaničeni otac ih je poslušao i sirotinji podijelio namirnica u vrijednosti šest miliona dolara, ali mu zarobljenu kći nisu pustili.

Mjesecima su je držali zatočenu i skvrčenu u malenoj mračnoj prostoriji, silovali i izgladnjivali. Uskoro je na adresu porodice Hearst stigla audio-kaseta s porukom od Patty. U toj poruci ona je poručila da se odriče roditelja i bogataškog načina života “fašističkih žohara” te da se priključuje pokretu i ime mijenja u revolucionarno Tania (po jednoj suradnici Che Guevare). U javnosti je osvanuo plakat, na kojemu prijeti s mitraljezom u ruci, u militantnoj pozi ispred sedmoglave kobre simbola otpora.

 

 

Pljačkala banke i trgovine

Nadzorna kamera uskoro je snimila mladu Patty kako sudjeluje u oružanoj pljački u banci u San Franciscu te kako pljačka dućan u Los Angelesu. Patty je u snimci poslanoj vlastima izjavila da je svojevoljno postala članica SLA.

Patty ili Tania kako je sama sebe 19 mjeseci nakon otmice uhapšena je u San Franciscu. Tada je tvrdila da joj je SLA isprao mozak i da nije znala što radi. To joj nije previše pomoglo.

Suđenje je pratio nevjerovatno veliki publicitet, a ona je na kraju zbog pljačke banke osuđena na 35 godina zatvora, no kasnije je presuda promijenjena na sedam godina.

Ipak, kazna joj je nakon nepune dvije godine smanjena, a nakon toga je i pomilovana. Naime, tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter ishodio je njeno puštanje nakon što je odslužila 22 mjeseca. Potpuno pomilovanje dao joj je predsjednik Bill Clinton svog zadnjeg dana u Bijeloj kući 20. januara 2001. godine.

 

 

Komentirajući prvotnu drakonsku presudu, Patty je mnogo godina kasnije izjavila da ona ima više veze s tim vremenom nego sa zločinom.

– Na mene se sručio sav bijes Amerike zbog Vijetnama, Watergatea i generacije šezdesetih koja je razočarala roditelje. Danas mi za takvo nešto ne bi ni sudili, jer se žrtve ne optužuju za ono što počine u društvu otmičara – rekla je svojevremeno Patty, svjesna da će ispred njezina imena uvijek stajati pojašnjenje ‘oteta nasljednica medijskog kralja’.
Nije prošlo puno vremena a Patty se udala i to za u policajca Bernarda Shawa, jednog od čuvara koji ju je štitio nakon izlaska iz zatvora. U braku koji je trajao do njegove smrti 2013. dobili su dvije kćeri. Patty se poslije posvetila dobrotvornom radu i porodičnom životu te postala ugledna pripadnica visokog društva.

Velika je ljubiteljica pasa, a njezin Shih Tzu Rocket prije dvije godine osvojio je prvu nagradu na Westminster Kennel Club Dog Showu, najpopularnijoj američkoj izložbi pasa.

(430)This post has been seen 2935 times.

Oteli je, silovali i izgladnjivali, a onda im se – pridružila (VIDEO)

| Slider, Šokantno |
About The Author
-