OTKRIVAMO: 38 DANA NAKON TRAGEDIJE KONAČNO STIGAO OBDUKCIJSKI NALAZ – Potvrđeno: Dječak (5) iz Bregane otrovao se poljskim

Mirko Vidović, petogodišnji dječak iz Bregane, umro je od salmoneloze. Pokazala je to obdukcija čiji su se nalazi čekali punih 38 dana.

 

Nalaz će u petak biti dostupan i istražiteljima koji rade na ovom slučaju, a “Jutarnji” je u četvrtak dobio potvrdu rezultata koji stoji u njemu.

Naime, kako bi se provjerili svi segmenti obdukcije, napravljen je niz analiza, a na kraju su potvrđene prvobitne sumnje: za smrt dječaka kriva su jaja zaražena Salmonellom enteritidis. Tragedija u porodici Vidović dogodila se u noći sa 10 na 11. oktobra. Cijela porodica Vidović, roditelji i troje djece, zarazila se salmonelom iz jaja koja su kupili na akciji u Kauflandu. Kako smo već pisali, riječ je o poljskim jajima koja je u Hrvatsku uvezla Mesna industrija braća Pivac.

Iako su analize jaja izuzetih u Kauflandu pokazale da u njima nema salmonele, ona pronađena u hladnjaku Vidovićevih imala su drugačije rezultate.

Od 22 jaja, koja su ostala iz pakiranja od 30 komada, dva su bila zaražena salmonelom. Dječak je obolio i umro u porodičnoj kući, a roditelji i njegove dvije sestre bili su na dugom liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Obdukcijski nalaz stigao je u jeku novog skandala sa salmonelom. Riječ je o zaraženoj piletini i pačetini, a javnost je o zarazi doznala iz Jutarnjeg lista, zbog čega je u srijedu smijenjen Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

(1538)This post has been seen 10905 times.

OTKRIVAMO: 38 DANA NAKON TRAGEDIJE KONAČNO STIGAO OBDUKCIJSKI NALAZ – Potvrđeno: Dječak (5) iz Bregane otrovao se poljskim

| Slider, Vijesti |
About The Author
-