Otkriven pravi razlog zbližavanja Rusije i Turske

Turska je napravila zaokret prema Rusiji pod utjecajem rastuće napetosti između Ankare i Zapada.

 

Osobni susret Putina i Erdogana već je doveo do porasta anksioznosti analitičara, iako nema ništa neprirodno u koracima Ankare. Ovi koraci imaju samo jedan cilj- želju Erdogana zadržati monopol na vlasti.

U principu, motivacija turskog lidera je jasna kako u vođenju unutarnje tako i vanjske politike. U ovom slučaju, Rusija je odabrana kao protuteža Zapadu, eli ne kao nešto globalno kako to zapadni analitičari pokušavaju predstaviti.

Prva i osnovna točka koja određuje zaokret ka Rusiji je ekonomija. Šteta nanesena turskoj ekonomiji uvođenjem sankcija od strane Rusije nakon rušenja ruskog zrakoplova je bila ekstremna. U planovima Erdogana ekonomski faktor sada igra glavnu ulogu.

Turski lider je u predizbornoj kampanji unaprijed definirao gospodarski napredak i to je razlog njegovog političkog uspjeha. U narednom peridou turski birači bi mu mogli oproste mnogo toga na temelju ekonomskog razvoja a Rusija je jedan od vodećih “motora” u tom procesu.

Rusko tržište pruža mnogo ključnih ugovora i poslova. A da se i ne priča o ruskom plinu, čija isporuka, uzgred, nije bila pod sankcijama.

Uslijed pogoršanja odnosa s Moskvom, Ankara je napravila izbor u korist jačanja saveza s Bruxellesom, težeći da dobije bezvizni režim s EU i financijsku pomoć za rješavanje migrantske krize, kao i intenziviranje procesa pristupanja Turske EU.

To bi osiguralo bezuvjetnu potporu turskog biračkog tijela jer bi Turska lako pristupila tržištu rada EU. To je bio scenarij koji je Erdogan osmislio kako bi svoj osobni stav učvrstio u vidu transformacije Turske države. Ali taj scenarij nije bio uspješan jer je Erdogan koristio “migracijske ucjene” protiv EU. I europske prijestolnice ne mogu oprostiti takve stvari.

U svjetlu toga, pojedini analitičari smatraju da je okretanje Erdogana ka Moskvi ustvari “zastrašivanje Zapada da bi se dobilo obećano.” To nije točno.

Okretanje ka Moskvi je učinjeno u trenutku kada je Erdogan bio uvjeren da je dobivanje bezviznog režima od EU nemoguće a preseljenje migranata je bilo osigurano po mnogo drugačijim uvjetima od očekivanih. Bruxelles ga je prevario, dobio je sporazum o migracijskim tokovima a zauzvrat nije dao ništa. Ovo je, uzgred, klasična europska politika.

Biračko tijelo nije prihvatilo europske brednosti kao mrkvu a vlada je počela tražiti alternativu.

U ovom slučaju, postojala je samo jedan alternativa- uspostavljanje odnosa s Rusijom, što bi dovelo do porasta ekonomskih odnosa i porasta ruskih turista u turskim centrima, kao i otvaranja mogućnosti da Turska postane čvorište za isporuku ruskog plina Europi, što bi pridonijelo dijalogu s Bruxellesom .

Prisutnost migranata u Turskoj također počinje iritirati birače i nešto se mora uraditi po tom pitanju. A već je poznato kako Turci neutraliziraju prijetnju migrantske krize- otvaranjem vatre na ljude koji samo prelaze granicu.

 

POVEZANI SADRŽAJ: ŠTA ĆE SE DESITI, ERDOGAN DIREKTNO NAPAO SAD: Turska odbacuje dolar i NATO

Webtribune.rs

(76)This post has been seen 1001 times.

Otkriven pravi razlog zbližavanja Rusije i Turske

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-