Otkud Ravnogorci u nevladinom sektoru: “Ravnogorski pokret ima direktnu podršku iz Srbije i SPC-a

Djelovanje Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, kao i SNP “Izbor je naš”, također nevladine organizacije, koja je nekoliko puta izdavala zahtjev NS RS-a da donese hitnu odluku o raspisivanju referenduma za proglašenje nezavisnosti RS-a, neće se brzo zabraniti

 

Ravnogorski pokret otadžbine Srpske – onaj koji svake godine u bh. entitetu Republika Srpska postrojava jedinice odjevene u crne četničke odore, koje mašu zastavama sa mrtvačkim glavama, prizivaju duhove prošlosti, utjeruju strah u kosti povratničkom stanovništvu, a ponekad, kao ove godine, tuku novinare i psuju im tursku majku… ušunjao se, ima tome već 14 godina, u nevladin sektor.

Otkud u nevladinom sektoru, ili civilnom društvu, kako ga moderno zovu, a koje u pravilu promiče najviše vrijednosti demokratije, takav jedan pokret, nadgleda li iko njegov rad, kažnjava li ga iko za povrede zakona i Ustava BiH, razmišlja li iko o njegovom brisanju iz Registra društava i fondacija u Republici Srpskoj, u kojem je zaveden pod rednim brojem 363, pitanja su koja smo postavili državnim i entitetskim vlastima.

Iako u nadležnosti Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu Republike Srpske spada i “obavljanje stručnih poslova za udruženja građana i fondacije”, tamo su nam rekli da “ne znaju na koji Ravnogorski pokret mislimo, jer ih ima više registrovanih sa istim ili sličnim imenom”, ali, svejedno, i da znaju, oni nisu nadležni za njegov rad, nego – “nadležni organ uprave Republike Srpske u čije područje spada praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruženja ili fondacija”.

Uzalud smo pitali koji je to organ uprave. Službenica za odnose sa javnošću u tom ministarstvu je na ponovljeno pitanje dala isti odgovor, pa smo se obratili Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

“Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite nije finansiralo projekte ove nevladine organizacije, niti su aplicirali na javni poziv za finansiranje projektnih aktivnosti. Ministarstvo će od ove godine finansirati i rad NVO-a, ali od javnog interesa, što navedena NVO (Ravnogorski pokret otadžbina Srpska) nije”, rekla je Maja Radetić, službenica za odnose s javnošću.

Jedino što smo uspjeli doznati je da općina Višegrad iz budžeta finansira Ravnogorski pokret sa 500 KM godišnje, i to tako što se za ovu rashodnu stavku u budžetu Bošnjaci ne pitaju “jer ih je ionako samo dvoje”, kazao je općinski izvor, koji nije želio reći svoje ime.

Sve navedene entitetske institucije prešle su preko pitanja: Da li Ravnogorski pokret predstavlja sigurnosnu prijetnju, odnosno da li krši Zakon o društvima i fondacijama u RS-u, u kojem piše da “Statut i djelovanje udruženja i fondacija ne mogu biti suprotni ustavnom poretku niti usmjereni na njegovo nasilno podrivanje, raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti ili diskriminacije zabranjene Ustavom i zakonom”.

Odgovor na naša pitanja, međutim, trebao bi imati OSCE – misija koja u BiH, kako piše na njenoj elektronskoj stranici “ima ogromnu ulogu u jačanju sposobnosti države da uspostavi održivu i stabilnu sigurnosnu i odbrambenu sredinu, kao i ulogu jednog od najvećih promotora izgradnje građanskog društva”.

Stoga smo Jonathanu Mooreu, šefu Misije postavili pitanja s početka teksta. Međutim, dobili smo jedan kratki odgovor.

“Udruživanje građana u skladu sa relevantnim zakonskim odredbama je dio principa svakog demokratskog društva. No, udruženja građana bi trebalo da se okupljaju oko plemenitog cilja ili ideje, a nikako radi širenja ili poticanja govora mržnje ili sličnih motiviranih incidenata.

Jedna od osnovnih aktivnosti Misije OSCE-a u BiH je davanje podrške koalicijama za borbu protiv mržnje u BiH, koje se okupljaju da bi, između ostalog, razvili poruke koje promoviraju toleranciju i javno reagovali na incidente koji su motivirani predrasudama i mržnjom. Jedna od tih koalicija, Koalicija ‘Volimo Višegrad’ je osudila napad na novinarske ekipe N1 i FTV-a Višegradu.

“Misija OSCE-a u BiH još jednom najoštrije osuđuje ovaj napad i poziva sve nadležne organe da istraže ovaj incident što prije i urade sve kako bi spriječili slične napade u budućnosti”, odgovorio je šef misije OSCE-a u BiH.

I pored insistiranja da odgovori na pitanja: da li Ravnogorski pokret predstavlja opasnost za mir u Bosni i Hercegovini; da li je OSCE analizirao aktivnosti ovog pokreta, njegovu retoriku, militarističku ikonografiju i postrojavanje, zastrašivanje stanovništva; da li ta organizacija razmatra zabrinutost koju ispoljavaju povratnici u Podrinju; može li OSCE poduzeti neke mjere da se to suzbije; plaši li se da bi ovakvo organiziranje i djelovanje moglo dovesti do sličnog organiziranja Bošnjaka i Hrvata; da li OSCE sa institucijama vlasti, ali i vjerskim organizacijama, radi na tome da se ova nevladina ogranizacija vrati u granice zakona ili se zabrani njeno djelovanje – nismo dobili odgovor, već samo objašnjenje glasnogovornice, koje glasi: “Smatrali smo da je ovakav odgovor najdekvatniji, uzimajući u obzir mandat naše Misije.”

 

Nemoćna država

Ali, upravo misiju OSCE-a, Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra za jednu od najodgovornijih organizacija međunarodne zajednice kada je u pitanju sigurnost u Bosni i Hercegovini.

“Prvo je odgovorna država, ali ona, to moram priznati, često nije u stanju to u raditi, prije svega zbog neadekvatnog ustavnog rješenja. Pored države, velika je odgovornost na OSCE-u i OHR-u. Nažalost, već duže vrijeme OHR se ponaša kao nijemi posmatrač, a to sve češće radi i OSCE , kaže Softić.

Kaže da je nakon prošlosedmičnog postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu njemu osobno, ali i Stranci demokratske akcije, čiji je visoki funkcioner, javilo više Bošnjaka iz Podrinja koji su uznemirini ponašanjem i retorikom tog pokreta.

“Ravnogorski pokret ima direktnu podršku iz Srbije, ali i od Srpske pravoslavne crkve. Ta država je rehabilitiarla komandanta četničkog pokreta Dražu Mihailovića, a tamo je također jako aktivna Srpska radikalna stranka, koja baštini principe četništva. Tako je i sa ustaškim pokretom koji ima podršku iz Hrvatske, i sve dok te dvije zemlje budu blagonaklono gledale na takve organizacije, ovdje neće biti lako ih ugasiti”, zaključuje zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Djelovanje Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske, kao i Srpskog narodnog pokreta “Izbor je naš”, također nevladine organizacije, koja je nekoliko puta izdavala zahtjev Narodnoj skupštini RS-a da donese hitnu odluku o raspisivanju referenduma za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, vjerovatno se neće lako, a ni brzo zabraniti.

Međutim, u Ministarstvu pravde BiH kažu da se neke stvari ipak pomiču sa mrtve tačke, odnosno da su pripremili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, kojim se pooštravaju kriteriji za osnivanje udruženja i fondacija te uspostavljaju strogi mehanizmi kontrole njihovog rada i poslovanja.

“Ovim Prijedlogom zakona provode se preporuke Komiteta Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (Moneyval), što znači da će svako registrovano udruženje ili fondacija na kraju godine dostavljati završni finansijski izvještaj o poslovanju koji će, između ostalog biti objavljen i na web stranici Ministarstva pravde BiH. Također će biti objavljena i sva rješenja o registraciji. Dakle, cilj je da rad udruženja učini potpuno transparentnim i da podaci o udruženjima i fondacijama budu potpuno dostupni javosti”, rekla je Marina Bakić, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH.

Ali – ovaj Prijedlog zakona nije dobio podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Ministarstvo pravde sada je ponovo na redu – u Prijedlog treba unijeti korekcije, pa opet sve ponovo dati na na usvajanje.

A do tada, vjerovatno će i novo proljeće, i novo postrojavanje Ravnogorskog pokreta na Draževini. Ili nekog drugog nevladinog udruženja.

(26)This post has been seen 1009 times.

Otkud Ravnogorci u nevladinom sektoru: “Ravnogorski pokret ima direktnu podršku iz Srbije i SPC-a

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-