Ova koalicija mogla bi dati historijske rezultate i konačno ponuditi kompromisna rješenja… Od toga mnogi strahuju!

Uspjeh SBB je mnogima pomrsio račune i očekivano smo se našli na udaru brojnih faktora, istakla je u intervju za Vijesti.ba, nova predsjednica Glavnog odbora SBB-a, Lejla Vuković.

 

 

Izvor: Vijesti.ba/ Razgovarao: Nihad Hebibović

 

Ova koalicija mogla bi dati historijske rezultate koji će biti bazirani na kompromisnim rješenjima svih naroda i građana u BiH. Političke snage čiji je modus operandi generiranje političkih kriza i narušavanje međunacionalnih odnosa, upravo od takvog ishoda strahuju. Uspjeh SBB je mnogima pomrsio račune i očekivano smo se našli na udaru brojnih faktora, istakla je u intervju za Vijesti.ba, nova predsjednica Glavnog odbora SBB-a, Lejla Vuković.

 

VIJESTI.BA: Na sjednici GO SBB-a, izabrani ste za predsjednicu GO SBB. Šta za Vas predstavlja ovaj izbor i koji su Vaši prvi koraci u kao predsjednice GO SBB?

VUKOVIĆ: Biti predsjednicom Glavnog odbora jedne političke snage i državnog faktora kakav je SBB predstavlja veliku čast, ali istovremeno i izazov koji se krije u činjenici da je kroz Glavni odbor neophodno istaknuti sav potencijal kojeg SBB ima u velikom broju kadrova, objediniti taj ogroman potencijal i usmjeriti ga ka kreiranju zrelih, umjerenih i razumnih politika koje će u procesu euroatlanskih integracija naše zemlje značajno doprinijeti općoj međunacioalnoj i socioekonomskoj stabilnosti, što su elementarni preduslovi za integraciju BiH u EU i NATO. Kako bi se kapacitet našeg članstva maksimalno iskoristio za kreiranje tih preduslova i tih politika, moji prvi koraci na kojima ću raditi će biti još snažnije aktiviranje svih savjeta koji djeluju u okviru Glavnog odbora SBB-a.

VIJESTI.BA: U proteklom periodu SBB je bio suočen sa brojnim izazovima. Kako biste ocijenili trenutno stanje u stranci?

VUKOVIĆ: SBB je stranka koja od svog osnovanja bilježi jedan konstantni rast popularnosti kod građana i mi smo uvjereni da će se taj trend nastaviti, što i potvrđuje naša interna analitika. Primjera radi, samo u proteklih mjesec dana učlanilo se 879 novih članova. Ne može se reći da je samo SBB u proteklom periodu bio suočen sa izazovima. Ulaskom SBB-a u vlast, kao što možete primjetiti, potpuno je stabiliziralo bošnjački politički faktor, ali i bošnjačko – hrvatske odnose u FBiH. Ta cijela koalicija je suočena sa brojnim izazovima, posebno jer mora uložiti mnogo truda da ispravi svu štetu koju je ovoj zemlji, kroz svoje petogodišnje vladanje obilježeno stalnim političkim krizama, brojnim korupcijskim aferama i raznim majorizacijskim improvizacijama, nanijela takozvana ljevica. Ova koalicija mogla bi dati historijske rezultate koji će biti bazirani na kompromisnim rješenjima svih naroda i građana u BiH. Političke snage čiji je modus operandi generiranje političkih kriza i narušavanje međunacionalnih odnosa, upravo od takvog ishoda strahuju. Uspjeh SBB je mnogima pomrsio račune i očekivano smo se našli na udaru brojnih faktora. Ono što bih istakla je da su nas ti napadi ojačali jer dolaze iz izvora koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini i narodima koji u njoj žive. Zato, unatoč svemu, SBB je opstao i opstaće kao faktor jačanja države Bosne i Hercegovine.

 

VIJESTI.BA: Istaknuta je opredjeljenost SBB za koaliciju sa SDA na lokalnim izborima. Mogu li SBB i SDA zajedno odnijeti izbornu pobjedu u onim mjestima gdje to sada parcijalno nisu uspijevali?

VUKOVIĆ: SBB je jasno definirao svoje namjere i poteze povlačimo hrabro i bez skrivenih namjera. Iskrenost i povjerenje između koalcionih partneraosnovni je preduvjet da bi se postigao veliki uspjeh, a trenutno unutar koalicije vladaju upravo takvi odnosi. Zbog toga smo jako optimistični kada su općinski izbori u pitanju. Vjerujem da ta iskrenost između koalicionih partnera može stvoriti temelj za sinergično djelovanje koje može u konačnici razmrsiti gordijski bh. čvor, s obzirom da trenutno onemogućuje dinamčnije i efikasnije sprovođenje reformi.

 

VIJESTI.BA: Stav SBB pa pitanju problema funckioniranja javnih servisa jeste snažna podrška u cilju njihovof očuvanja. Kako u SBB- u gledaju na rješenje ovog problema i da li je opstojnost državne televizije u neku ruku i borba za opstojnost države?

VUKOVIĆ: Nezamislivo je da država nema javni servis. To je osnovni pokazatelj funkcioniranja države i državniih institucija. S tim u vezi SBB je snažno na fonu pronalaska trajnog rješenja za izlazak iz problema u kojem se nalaze naši javni emiteri. Ukoliko počnemo gubiti emitere, gubimo glas koji dokazuje da je BiH ozbiljna država i s tim u vezi SBB će nastaviti raditi na rješavanju problema na ovom polju i u tom okviru imamo i određena rješenja za koja vjerujemo da će biti učinkovita na putu rješavanja problema javnih emitera.

 

VIJESTI.BA: Kako bi prokomentarisali novonastalu situaciju u vezi objave rezultata popisa stanovništva. Stiče se dojam da se stvara neka vanredna politička atmosfera, iz RS-a skoro da dižu pozive na uzbunu, dok s druge strane jednostavno treba samo provesti Zakon?

VUKOVIĆ: Što se tiče objave rezultata popisa, mislim da se tu nema šta puno komentirati. Proces objave rezultata je otkočen, Odluka potpisana i sve je učinjeno u skladu sa zakonom. Negodovanje određenih političkih opcija mi više liči na predizborno podizanje tenzija s ciljem privlačenja glasača, nego na ozbiljne zamjerke metodologiji obrade podataka i samoj objavi rezultata. Vjerujem da će procedura objave biti nastavljena u skladu sa zakonom.

(14)This post has been seen 779 times.

Ova koalicija mogla bi dati historijske rezultate i konačno ponuditi kompromisna rješenja… Od toga mnogi strahuju!

About The Author
-