OVA NAPUŠTENA KUĆA U ŠUMI krije jednu od najvećih tajni bivše Jugoslavije…Pogledajte koju!

Lift koji se nalazi unutar kuće na prvi pogled se ne čini nimalo neobičan. Ali, kada se pogleda malo bolje… Blizu spomenika Petrova gora, u centralnom dijelu Hrvatske, u Karlovačkoj županiji, nalazi se jedna napuštena kuća u šumi. Izvana izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko katova, ništa posebno. Zanimljiv dio je lift, koji ne ide na gornje katove. Zašto? Jer ide u podzemlje, 50 metara.

Ova top tajna radio relejna postaja dizajnirana je da izdrži atomski udar. Ovaj fascinantni objekat bio je jedna od najčuvanijih tajni bivše JNA. Magarečevac je izgrađen tako da je ukopan u stijeni, a svojoj posadi pružao je zaštitu od atomskog udara i imao resurse za skoro tri mjeseca života ispod zemlje.

Kako je za specijaliziranu stranicu o Petrovoj Gori pojasnio Zlatko Cišper, umirovljeni brigadir, prostire se na 2.000 m2, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju…

Svi prostori su međusobno odijeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom dijelu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruirana da razbiju i zaustave val nuklearnog udara.

(2366)



This post has been seen 2063 times.

OVA NAPUŠTENA KUĆA U ŠUMI krije jednu od najvećih tajni bivše Jugoslavije…Pogledajte koju!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-