OVA NOVČANICA SE POVLAČI IZ UPOTREBE: Banke je odlučile uništiti…

Evropska središnja banka (ECB) odlučila je u srijedu do kraja 2018. obustaviti puštanje u promet novčanica od 500 eura, kojima se najčešće koriste kriminalci. Vijeće guvernera monetarne institucije odlučilo je prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta do kraja 2018., obznanila je Europska središnja banka.

Novčanica koju su nazvali “Bin Laden” predstavlja svega 3 posto od broja novčanica eura koje su u prometu, ali 28 posto njihove kumulirane vrijednosti, ili 300 milijardi eura prema statistikama ECB-a. Ukupno oko 600 miliona novčanica tog tipa bilo je u prometu u ožujku ove godine.

Svi znaju kako izgleda, a niko je nije vidio

Odluka je donesena u trenutku kada je Evropska unija odlučila pojačati svoju borbu protiv financiranja terorizma, pod pritiskom posebice Francuske.

Ljubičasta novčanica je jedna od najvrednijih u svijetu, zbog čega je od samog uvođenja optuživana da olakšava diskretno prenošenje ogromnih iznosa i promet prljavog novca, odnosno posao kriminalcima i teroristima. Tako je i dobila ime “Bin Laden”, jer osim što je omiljena među teroristima, kruži i šala kako svi znaju kako izgleda, ali je niko nije uživo vidio.

Programiranom smrću novčanice od 500 eura Njemačka i Austrija su nezadovoljne i strahuju da bi ta odluka mogla biti prva etapa prema potpunom nestanku fizičkog novca.

(18)This post has been seen 595 times.

OVA NOVČANICA SE POVLAČI IZ UPOTREBE: Banke je odlučile uništiti…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-