OVAKO JE DUBAI IZGLEDAO PRIJE OTKRIĆA NAFTE: Nećete ga prepoznati!

Dubai je danas jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija, koji odiše luksuzom i novcem, a njegovi oblakoderi i vještačka ostrva ostavljaju bez daha svakog ko ih vidi. Prošao je kroz neverovatnu transformaciju za pola decenije, a fotografije Dubaija od pre više od pola vijeka daju nam uvid u to da je on nekada izgledao potpuno drugačije.

Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je 50-ih godina prošlog vijeka bio ribarsko naselje i nerazvijena luka na obodu pustinje. Tada su gradom mogle da se vide kamile i ribarski brodići.

U ovom emiratu je 1966. godine otkrivena nafta, što je bila prekretnica za razvoj zemlje. Uz otkriće nafte postale su dostupne velike količine novca, koje su ulagane u razvoj i izgradnju škola, bolnica i infrastrukture generalno.

Foto: Profimedia/AFP

Znajući da rezerve nafte neće trajati večno Rašid ibn Saed el Maktum, šeik Dubaija od 1958—1990, imao je ideju kako da Dubai učini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Počeo je 80-ih godina sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg sijvetskog turističkog mesta.

Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada. Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se 4 puta.

Foto: Profimedia/Alamy

Dubai puno ulaže u infrastrukturne megaprojekte koji imaju gotovo vrlo visoke budžete, neuporedive sa bilo kojim ranije.

Najpoznatiji takav projekt je izgradnja najvišeg nebodera na svetu Burdž Kalifa, visokog 828 metara, koji je otvoren u januaru 2010. godine.

Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Pored toga, Dubai puno ulaže u turizam, pa je u saradnji sa vodećim svetskim hotelijerima izgradio mnogo hotela s pet zvezdica.

Prema procenama, u ovom gradu danas živi oko 2,6 miliona stanovnika.

 

(164)This post has been seen 1896 times.

OVAKO JE DUBAI IZGLEDAO PRIJE OTKRIĆA NAFTE: Nećete ga prepoznati!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-