Ovako je govorio Josip Broz Tito: Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna biti Bosna!

Budući da se skoro svakodnevno, što u medijima, što na društvenim mrežama pojavljuju brojne priče o legendarnom Titu, donosimo vam još jedan snimak koji se nedavno pojavio, a u kojem Josip Broz govori, između ostalog i o Bosni i Hercegovini.

Prije 36 godina umro je Josip Broz Tito – neprikosnoveni lider Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i čelnik Pokreta nesvrstanih.

Na čelu Jugoslavije nalazio se punih 35 godina. Sahrani Josipa Broza Tita, u Beogradu, prisustvovao je više od 200 visokih ličnosti iz cijelog svijeta, što je nesumnjivo izraz njegove sasvim posebene historijske uloge i izuzetnog ugleda koji je uživao, piše “Depo“…

“Napravili smo federaciju. Kad može Hrvatska, neka bude Hrvatska. Kad može Srbija, neka bude Srbija. Kad može Crna Gora, neka bude Crna Gora. Pa neka bude i Bosna, bez obzira što to nije jedna nacija. Bosna je po našem shvatanju prva bila oblik jedne socijalističke tvorevine koja nije nacionalna”, rekao je Josip Broz Tito u snimku njegovog govora o statusu Bosne i Hercegovine za vrijeme bivše Jugoslavije.

“Pošto je BiH bila kamen spoticanja između Srba i Hrvata, nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna bit Bosna. Pa neka bude republika bosanska. Mi smo to riješili kada smo počeli Narodno-oslobodilački rat”, rekao je, između ostalog, Tito.

Više pogledajte u priloženom videu…

 

(174)This post has been seen 5235 times.

Ovako je govorio Josip Broz Tito: Nećete ni jedni ni drugi, nego će Bosna biti Bosna!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-