Ovakvu Bosnu dosad nikad niste vidjeli: Akvareli s kraja 19.vijeka (FOTO)

Aukcijska kuća Sotheby's ponudila je na prodaju zbirku akvarela pod nazivom Bosna.

Ove akvarele naslikao je Edouard Loidolt (1854-1912). Akvareli u ovoj zbirci uglavnom variraju od veličine 50×35 mm do 200mmx290mm.

Akvareli iz Bosne i Hercegovine nastali su između 1880 -1882 godine.

Eduard Loidolt, drugi slikar austrougarke vojske, akademski slikar i vojnik koji je inspiriran neobičnošću Bosne napravio 135 akvarela malog formata, njenih ljudi, gradova, pejsaža, veduta i raznih ljudskih zanimanja.

Iako je kratko boravio na našim prostorima, obavljajući svoje časničke dužnosti, Loidolt je napravio do tada najveću zbirku akvarela o BiH, predstavljajući najširu i najraznovrsniju sliku bosanskohercegovačkih krajolika, gradskih veduta, ljudskih likova i svakodnevnih scena tog vremena, predsvaljajući život ove zemlje.

“Eduard Loidolt rođen je 1854. u Mauerkirchenu, u kotaru Braunau, Gornja Austrija. U septembru 1875. regrutovan je u austro-ugarsku vojsku, a 1879. prekomandovan i raspoređen u 1. schlesisches Infanterie-regimentu u Sarajevu, kao oficirski zamjenik.

Nakon boravka u Bosni i Hercegovini, 1887. godine Loidolt pohađa Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, u svrhu obrazovanja za učitelja slobodnog crtanja. Od septembra 1888. postaje učitelj slobodnog crtanja na Vojnoj višoj realnoj školi u Maria-Weisskirchen-u, a od septembra 1892. učitelj slobodnog crtanja na Vojnoj akademiji u Wiener Neustadtu. Loidolt je 1895. godine unaprijeđen u čin kapetana I klase i istovremeno je postao upravnik sale za slobodno crtanje na Terezijanskoj vojnoj akademiji” (Korišteni podaci iz knjige E. Loidolt: Akvareli iz Bosne i Hercegovine 1880 – 1882, autora Ibrahima Krzovića)

Procijenjena cijena ove zbirke je između 20 i 30 hiljada funti.

 

 

 

(12)This post has been seen 603 times.

Ovakvu Bosnu dosad nikad niste vidjeli: Akvareli s kraja 19.vijeka (FOTO)

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-