OVE DANE ĆE BiH DUGO PAMTITI: Pogledajte šta će BH DIJASPORA organizirati preko vikenda u Sarajevu…

Godišnje iz dijaspore u BiH stiže više od dvije milijarde maraka.

 

BiH ima veliku dijasporu, tamo živi svaki treći bh. građanin. Iz tog razloga, nakon dvadeset godina, potrebno je urediti odnose s našom ljudima u dijaspori koji hoće i ulažu u BiH.

Na to se obavezala ministrica Semiha Borovac koja najavljuje strategiju o iseljenom stanovništvu do kraja godine. Upravo o tome će se razgovarati na Kongresu dijaspore Bosne i Hercegovine.

Bit će riječi o uticaju dijaspore na ekonomski razvoj zemlje, očuvanju maternjeg jezika u dijaspori u dopunskim školama i kulturnim aktivnostima.

Procjene Svjetskog saveza dijaspore BiH govore da u svijetu živi oko 1,3 miliona građana BiH, dok podaci drugih institucija govore da izvan BiH živi 1,5 do dva miliona osoba.

Ako se ima u vidu da u BiH trenutno živi oko četiri miliona stanovnika, dođemo do podatka da svaki treći bh. građanin živi u dijaspori. Oni žele ulagati i ulažu u BiH, ali očekuju jedan izjednačen i prihvatljiv pristup i način funkcionisanja.

“Kad kažemo problemima nije to problem koji imamo mi kao dijaspora, to je da jednostavno smatramo da BiH mora napraviti jedan plan razvoja u odnosu na dijasporu”, poručio je Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog Saveza dijaspore BiH.

“Napravili smo početni dokument, u toku je rad radne grupe, dosta smo čekali na predstavnika iz RS, nismo ga još dobili, ali očekujemo do kraja godine to privesti kraju”, poručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Problemi su prije svega u glomaznom birokratskom aparatu. Ako uzmemo primjer Turske gdje se firma otvara za tri dana, u Danskoj za jedan sat, onda shvatimo koliko je problema u BiH. Ministrica Borovac tvrdi da se BiH i reformskom agendom obavezala na uspostavljanje jednostavnijeg sistema za ulaganja.

“Zato je bitno uključivanje svih bosanskih građana iz dijaspore prema nama, to je moj moto, bez obzira na vjersko i nacionalno opredjeljenje, političko itd., oni moraju i trebaju da se osjećaju kao građani BiH koji će i nama unutar BiH pomoći”, poručila je Borovac.

Na Kongresu koji počinje sutra učestvovat će predstavnici svih članica Svjetskog saveza dijaspore BiH, kao i predstavnici institucija BiH, Ureda visokog predstavnika, akreditirani ambasadori u BiH i članovi nevladinih organizacija.

 


Izvor : TV1

(17)This post has been seen 699 times.

OVE DANE ĆE BiH DUGO PAMTITI: Pogledajte šta će BH DIJASPORA organizirati preko vikenda u Sarajevu…

About The Author
-