OVO SRBIJA HAŠIMU TAČIJU NEĆE OPROSTITI: Pogledajte šta je Predsjednik Kosova uradio u Sarajevu

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u Sarajevu je položio cvijeće na spomen-obilježje djeci ubijenoj u četvorogodišnjoj opsadi grada tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovoj izjavi novinarima, bio je to gest odavanja počasti institucija i naroda Kosova ratnim žrtvama Sarajeva, posebno djeci. Među imenima ubijenih primijetio je i 30 imena albanske djece, ali i svih zajednica.

574aed11-7aec-4a93-80ed-71750a0a0a64-thaci2-718x446

Thaci je istaknuo da zlo na koje podsjeća ovaj spomenik ne treba nikad da se ponovi i osudio je genocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

– Sjećamo se gorke prošlosti i šaljemo poruke mira i stabilnosti – njegove su riječi.

Predsjednik Kosova, jedan od učesnika Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu, smatra da je došlo vrijeme za međusobno priznanje Kosova i Bosne i Hercegovine. Napomenuo je da se tokom ove posjete BiH sreo s mnogim ljudima kosovskog porijekla.

574aed13-b8dc-42a8-968d-71750a0a0a64-thaci-718x446

– Ovaj dan je i dan poruke da Kosovo i BiH treba da započnu komunikaciju. Imali smo iste patnje. Kosovo i Srbija normalizuju odnose a još će se više raditi na pomirenju i ispunjenju evropskih uvjeta. Samit je odaslao poruke mira, prosperiteta i bolje budućnosti. Cijela regija treba da se sjeti gdje smo bili prije petnaest godina, a gdje smo danas. Prošlost treba ostaviti historiji i ne dozvoliti da gorka historija truje budućnost nas i naše djece – riječi su Hashima Thacija.

Ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva njega je dočekala grupa građana, članova Zajednice Albanaca u Bosni i Hercegovini, s kojima se zadržao u kraćem razgovoru.

Polaganju cvijeća prisustvovali su političar iz Prištine Azem Vllasi i predstavnici nezavisne asocijacije intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva na čijoj je današnjoj sesiji Vllasi bio gost.

(104)This post has been seen 1078 times.

OVO SRBIJA HAŠIMU TAČIJU NEĆE OPROSTITI: Pogledajte šta je Predsjednik Kosova uradio u Sarajevu

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-