Paklene vrućine, podivljali požari, biblijske poplave: To nije sve, najgore TEK DOLAZI

Svibanj je bio trinaesti mjesec zaredom kada je temperatura na globalnoj razini premašila sve rekod, objavljeno je ovog tjedna u najnovijem istraživanju, a znanstvenici ove promjene opisuju kao bombu koja traži hitnu reakciju.

 

Nakon serije klimatskih promjena i rekordnih temperatura znanstvenici upozoravaju da su klimatske promjene dosegle najvišu razinu i da kao takve predstavljaju prijetnju za budućnost. Pored porasta temperature nuačnike zabrinjava i topljenje leda na Arktiku, ali i suše u Indiji.

“Utjecaj čovjeka na klimatske promjene nije više suptilan, već jasan i pojavljuje se u realnom vremenu”, kaže profesor Michael Mann, sa Sveučilišta Penn u SAD. “Oni sada služe kao stalni podsjetnik da je neophodno provesti akcije kako bi se izbjeglo nepovratno zagrijavanje planeta”, dodaje on.

“Ono što se sada događa je da pokušavamo se katapultira iz Holocenski epohe tijekom koje je ljudska civilizacija bila u stanju da se razvije zbog relativno stabilne klime. To je omogućilo ljudima da se bave poljoprivredom, ali je dovelo i do rasta stanovništva i do osnivanja gradova “, navodi Rahmstorf.

“Podaci o globalnoj temperaturu u posljednjih nekoliko mjeseci su bili sve, samo ne stabilni. Ne samo da su oborili rekorde, već su ih izbrisali. Brojke su bez presedana “, objašnjava Adam Skejf iz britanskog Met ofisa.

Rezultati mjerenja pokazuju da će 2016. godina sigurno biti najtoplija godina koja je ikada zabilježena, iako je prošla godina oborila sve rekorde iz 2014. Ovaj niz od tri rekordne godine je također bez presedana. Uključujući tekuću godinu, suočavamo se da 16 natoplijih godina koje su zabilježene od 2000. što je šokantan podatak “, istaknuo je Skejf.

 

Stiže El Ninjo

Godovi na drveću i koralji pokazuju da je globalno zagrijavanje, kojem je doprinijelo korištenje fosilnih goriva i uništavanje šuma, može uzrokovati zagrijavanje planeta u budućnosti. Podaci govore i da je količina ugljičnog dioksida u atmosferi je na putu da ove godine dostigne rekordnu količinu. “Znamo na osnovu ledenih jezgri iz Arktika, koji dosežu gotovo milijun godina unatrag, da koncentracija ugljičnog dioksida nije nikada bila toliko visoka kao danas”, objašnjava Rahmstorf. Vrtoglavi porast emisije ugljičnog dioksida jeste razlog zbog čega je ovo najtoplija godine, ali je u tome ulogu odigrao i prirodni fenomen El Niño.

I znanstvenici su suglasni da je oko petina porasta temperature izazvana djelovanjem El Nina, međutim Skejf tvrdi da bi do rekordnih temperatura došlo i bez ovog prirodnog fenomena. On objašnjava da je 1998. godine kada je El Ninjo bio najjači zaista došlo do porasta temperature, ali da današnji podaci su daleko iznad tog razdoblja.

Ipak, El Ninjo je sada u fazi opadanja i javlja se novi fenomen pod nazivoma La Nina. Ni to ne umanje zabrinutost znanstvenika jer El Nina neće biti toliko hladna koliko je El ninjo bio topao. “To znači da 2017. godina neće rekordna godina, ali da će i dalje biti toplija nego što je to uobičajeno”, navodi Skejf.

 

Vrućine uzimaju danak

Porast temperature je imao veliki utjecaj kako na rekordne temperature od 51 stupanj Celzija u Indiji, što je uzrokovalo velike suše, ali i na rekordno toplu jesen u australiji i Americi. “Naša analiza mjesečne evidencije temperature pokazuje da se velike vrućine javljaju mnogo više nego prije i da su češće čak i do pet puta. Te vrućine traju tjednima i odnose najveći broj žrtava “, objašnjava Rahmstorf.

Bob Ward sa grati Instituta za klimatske promjene i zaštitu okoliša kaže da je Sporazum iz Pariza čiji je cilj kontrola klimatskog zagrijavanja, pokazatelj da su i svjetske vlade svjesne da je ovo problem koji traži hitnu reakciju, ali dodaje da visoke temperature koje se javljaju uvjetovat prilagodbu ekstremnim vremenskim prilikama uz smanjenje emisije ugljičnog dioksida. “Utjecaj već sada možemo osjetiti i znamo da ćemo se suočiti s pogoršanjem situacije makar narednih nekoliko desetljeća, čak iako radimo na smanjenju emisije”, kaže Ward. “Ono što je zabrinjavajuće kada je u pitanju rekordna 2016. godina je da ne znamo koje će posljedice donijeti. Biće mnogo iznenađenja, a neka od njih neće biti ugodna “, zaključio je on.

 

(Blic)

(22)This post has been seen 847 times.

Paklene vrućine, podivljali požari, biblijske poplave: To nije sve, najgore TEK DOLAZI

| Foto/Video, Slider, Šokantno |
About The Author
-