Pet stvari koje biste trebali znati o Top Listi Nadrealista

U historiji televizija sa ovog područja niti jedna emisija nije ostvarila tako veliku uspjeh kao Top Lista nadrealista, humoristični skeč show koji i danas, gotovo 25 godina nakon snimanja posljednje epizode, ima kultni status!

1. Sve je počelo “terorističkom napadom”

Top Lista Nadrealista, ili skraćeno TLN, je vjerovatno najpopularniji show ikada sniman na području bivše Jugoslavije.

Ova humoristična serija prikazivana između 1984. i 1991. godine donosila je skečeve, uglavnom političku i društvenu satiru, a bila je toliko popularna da se po gledanosti bila gotovo izjednačila s neprikoslovenim Dnevnikom.

A priča o Top Listi Nadrealista je počela 15-minutnim komičnim radio segmentom u sklopu emisije Primus koja je promovisala mlade glumačke talente na drugom programu Radio Sarajeva.

Tog 9. maj 1981. godine, Nenad Janković – poznatiji kao Nele Karaljić, Zenit Đozić, Zlatko Arslanagić, Boris Šiber i Dražen Ričl su izveli skeč u obliku izmišljenog pokušaja terorističkog preuzimanja radio stanice, u sklopu kojeg je ekipa pročitala svoj manifest zajedno s popisom zahtjeva.

Uprkos lošoj slušanosti ovog radio programa, skeč je odjeknuo poput bombe i legenda je rođena!

2. Izrazi iz serije su ulazili u tadašnji žargon

Tokom idućih mjeseci popularnost ekipe je rasla munjevitom brzinom, i u Sarajevu su brzo stekli status legendi – dovoljno da zaintrigiraju i pozornost urednika tadašnje televizije.

Tri godine kasnije pokrenuta je prva sezona showa Top Lista Nadrealista, po uzoru na legendarni Monty Python, a ekipu su osim spomenute petorke činili i Branko Đurić, Elvis J. Kurtović, Davor Dujmović, Dražen Janković, Darko Ostojić, Davor Sučić i Dado Džihan. Uprkos početnom uspjehu serijala, druga sezona je snimljena 1988. godine, a upravo je ta sezona osigurala Top Listi Nadrealista kultni staus.

TLN je krajem 80-tih bila toliko popularna da su riječi poput „ma zdraaaavo“ ili „hrkljuš“ postale dio tadašnjeg žargona!

Posljednja, treća sezona, snimljena je 1991. godine kada se već ratni plamen počeo širiti pa je gledanost bila puno manja. Posljednja snimljena epizoda bila je specijal sniman za doček nove 1992. godine.

3. TLN je bila dio pokreta “Novi primitivizam”

Mladi su često bili zaslužni za pokrete koji su kasnije prerasli u nešto veće, pa su upravo 20-godišnji momci iz Top Liste Nadrealista, tada još radio emisije, početkom 80-tih bili pokretači svojevrsnog „antipokreta“ Novi primitivizam, kojim su mladi izražavali svoje nezadovoljstvo stanjem u državi.

1319864_Zabranjeno-pusenje04

Iako su važan dio pokreta bile radio i TV emisije Top Liste Nadrealista, Novi primitivizam je prvenstveno koristio muzićki izraz i to kroz bendove koji su osnivali, ili u radu sudjelovali, njihovi članovi, pa su upravo članovi TLN-a zaslužni za mega uspjehe bendova kao što su Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Bombaj Štampa, Plavi orkestar i Crvena jabuka.

Izražaj Novog primitivizma je bio prvenstveno humor, baziran na duhu „obične bosanske raje“ i sarajevske omladine iz underground krugova, a većina njihovih pjesama i skečeva je govorila o malim ljudima – rudarima, sitnim kriminalcima, djevojkama iz unutrašnjosti i slično.

4. Hrkljuš je izdan i kao kompjuterska igrica

Jedan od najpoznatijih skečeva Top Liste Nadrealista je bez sumnje onaj o hrkljušu, imaginarnoj bosanskoj igri.

Osmišljena od strane TLN-a, igra se igrala tako da bi igrači stali u krug nakon čega bi se ubacivala „lopta“ koja se dodavala od igrača do igrača. Onaj kome bi lopta ispala iz ruku, ispadao bi iz izgre, bio prozvan hrkljušem, te se morao udarati snažno šakom u čelo vičući glasno „Do mene, do mene!“.

(32)This post has been seen 847 times.

Pet stvari koje biste trebali znati o Top Listi Nadrealista

| Magazin, Slider |
About The Author
-