PET stvari koje morate reći svom ginekologu

Kako bi vaš pregled kod ginekologa bio što efikasniji i detaljniji potrebno je doktora detaljno informisati o vašem tijelu i životnim navikama. Donosimo 5 bitnih stvari koje bi svakako trebali reći ginekologu:

1. Ako se upuštate u se*s bez zaštite

Ovaj podatak može biti vrlo važan, posebno ako ste se upustili u ljubavnu avanturu s novim partnerom.

Virusna i bakterijska oboljenja nisu rijetkost i ne događaju se samo drugima. Na ovaj način vaš će ginekolog napraviti puno šire i detaljnije pretrage, piše “Zadovoljna“…

2. Ako ste doživjeli krvarenje nakon se*sa

Ako je riječ samo o jednoj situaciji u kojoj ste vodili ljubav strastveno i energičnije nego inače, nema mjesta za brigu.

No kao se vaš problem ponavlja, ova informacija ginekologu će biti od koristi. Krvarenje nakon se*sa može biti uzrokovano različitim problemima i to od suhoće sluznice pa sve do infekcije.

3. Ako ste primijetili promjene kod menstruacije

Promjene kod menstrualnog krvarenja mogu biti pokazatelj određenih promjena u tijelu. Ako primijetite da je krvarenje tokom mjesečnice značajno pojačano ili pak smanjeno spomenite to svome ginekologu.

Ovakve promjene mogu biti uzrokovane hormonalnim promjenama, ali i cistama ili infekcijom. Isto vrijedi i za neredovne menstrualne cikluse.

4. Ako osjetite neobičan miris

Manje promjene mirisa tokom mjesečnice su normalne, no neugodan miris koji se osjeti čak i nakon tuširanja može biti pokazatelj određenih promjena u organizmu, zato svakako ovaj problem treba prijaviti ginekologu.

Neugodan miris može biti pokazatelj pH disbalansa sluznice, ali i infekcije te gljivičnog ili virusnog oboljenja.

5. Ako planirate trudnoću

Planiranje trudnoće ginekologu bi se trebalo spomenuti čim prije. Većina žena na taj se potez odlučuje tek ako njihov plan nije uspio iz prvog, drugog ili petog pokušaja.

Ova informacija vašem će ginekologu biti vrlo korisna, jer ako je informiran, može napraviti sve pretrage koje su potrebne kako bi vaša potencijalna trudnoća prošla što sigurnije. Priprema organizma za novo stanje vrlo je važna i korisna.

(221)This post has been seen 6236 times.

PET stvari koje morate reći svom ginekologu

| Slider, Život i stil |
About The Author
-