“Pljačkao za srpsku vojsku, iznosili smo bijelu tehniku iz stanova, zovnu te u po dana ili noći”

U nastavku suđenja Veljku Papiću za ratni zločin počinjen u Sarajevu, svjedok optužbe je izjavio da je bio ranjen na prinudnim radovima. Svjedok Zdravko Penc rekao je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da je živio u naselju Kovačići i da je angažovan u radni vod kada je došla srpska vojska, prenosi novinska agencija Patria.

-Pravio sam bunkere, pljačkao za srpsku vojsku. Iznosili smo bijelu tehniku iz stanova… Zovnu te u po dana ili noći, kazao je Penc.

On je ispričao kako je u oktobru 1993. godine ranjen kada su pravili bunker u Ljubljanskoj ulici.

-Obje noge su mi polomljene. Ja sam do sada imao 17 operacija, naveo je svjedok, dodavši da je, nakon liječenja na tom području, prebačen u Beograd.

Na čelu radnog voda, kako je rekao, bio je Radica Putnik, koji je imao više od 70 godina. Penc je kazao da je “Radici trebalo da je bio nadređeni Veljko Papić”.

Svjedok je rekao da Papića ne može prepoznati u sudnici. Sjeća se da ga je u ratu dva puta vidio. Kada su, kako je naveo, gurali eksplozivna burad, Papić je pitao: “Slušaju li ovi moji?” Drugi put je Papića vidio kada je ranjen. Na pitanje Odbrane svjedok je odgovorio da mu Papić nije nikada ništa naredio.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Papića da je, kao komandir jedinice u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1994. u naseljima Kovačići i Grbavica nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad. Prema optužnici, civile je u više navrata izlagao životnoj opasnosti.

Kao svjedok Tužilaštva saslušan je i Milovan Đerić, koji je kao pripadnik Prve romanijske brigade VRS-a došao na Grbavicu u maju 1992. zajedno sa Veljkom Papićem.

Đerić je u iskazu iz istrage i na današnjem suđenju davao različite informacije o svojstvu Papića u to vrijeme na Grbavici. Prvo je kazao da je optuženi bio komandir njegovog voda, a sa Odbranom se složio da je bio komandir čete.

Predsjedavajuća Vijeća Jasmina Begić više puta je upozoravala svjedoka da ne izbjegava pitanja i da nema razloga da mu bude neugodno da odgovora o opštepoznatim stvarima.

Svjedoku je predočena izjava iz istrage u kojoj je naveo da je u jednoj kafani čuo od vojnika da je Papić ubio troje ljudi.

“To su bile kafanske priče… Pijani vojnici pričali. Ja ništa nisam vidio… Nek se nađe čovjek kojeg je on poprijeko pogledao”, odgovarao je Đerić. On je dodao da je Papić nekim ljudima iz radnog voda pomagao. Suđenje se nastavlja 8. jula, piše BIRN.

(13)This post has been seen 723 times.

“Pljačkao za srpsku vojsku, iznosili smo bijelu tehniku iz stanova, zovnu te u po dana ili noći”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-