Pljačkaši od ranije poznati policiji: Ubijeni Nedim Delić osuđivan zbog pokušaja ubistva

Jutros oko 1.10 sati na Ilidži je ubijen 25-godišnji Nedim Delić, ranjen je 25-godišnji Samir Dževlan, koji je uhapšen zajedno sa 29-godišnjim Anelom Botićem i 22-godišnjim Jasminom Bešom.

Delić je ubijen u razmjeni vatre s policijom nakon što je sa Dževlanom, Botićem i Bešom opljačkao poslovnicu Amko komerca u Vogošći. Policija se odmah po dojavi uputila na lice mjesta, a pljačkaši su pokušali pobjeći Passatom svijetloplave boje u pravcu općine Novi Grad. Policija ih je uspjeli stići na kružnom toku na Ilidži, gdje su napustili vozilo i počeli bježati u krug vanjskog skladišta poslovnice “Elektrodistribucije” Ilidža. Delić je usljed zadobijenih povreda tokom razmjene vatre preminuo, Botić i Bešo su uhapšeni, a Dževlan je uspio pobjeći. Međutim, policija ga je pronašla i uhapsila, nakon čega je prevezen na KCUS.

U vozilo koje je korišteno tokom pljačke i bijega pronađeni su i izuzeti ukradeni predmeti. Također, policija je pronašla automatsku pušku, pištolj i tri fantomke.

Svi učesnici u pljački od ranije su poznati policiji.

Nedim Delić je hapšen u aprilu 2011. godine zbog pokušaja ubistva Amora Zajke 24. oktobra 2010. godine. Naime, Delić je zabio Zajki nož u predjelu vrata nanijevši mu povrede opasne po život. Zbog ovog djela je bio osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora, piše Dnevni avaz.

Anel Botić hapšen je i u januaru 2011. godine jer je u starom dijelu Sarajeva, u ulici Josipa Štadlera fizički napao Adnana K., te iz pištolja ispalio hitac u asfalt. U januaru prošle godine osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora. Adnan K. je u ovom napadu prošao s lakšim povredama, od udarca u glavu, a Botić je nakon incidenta pobjegao s mjesta događaja. U februaru iste godine Botić je pozvao policiju i rekao da je nepoznata osoba na Sedmoj transferzali Brčanske ulice pucala u njegovom pravcu iz automobila Peugeot  i ranila ga u lijevu natkoljenicu. Istragom je utvrđeno da do pucnjave nije došlo na Sedmoj transferzali, kako je Botić tvrdio već u stanu koji je u vlasništvu M.M. i nalazi se na Trgu nezavisnosti. U stanu su, osim vlasnice, zatečene tri muške osobe, K. E. (1985), Ž. J (1989) i F. A. (1990), svi iz Sarajeva.

Botić je u januaru prošle godine u sarajevskom Kantonalnom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog razbojništva nad Omerom K. u augustu 2014. godine, dok su Amar Fazlić (1990.) i Senad Muratović (1993.) zbog istog djela dobili po godinu i 10 mjeseci zatvora.  U optužnici je navedeno da su njih trojica u Sarajevu 24. augusta 2014. godine zaustavili automobil kojim je upravljao Omer K., a kojeg Botić osobno poznaje. Botić je prvi prišao otvorio vrata vozila oštećenog i uperio u njega niklovani pištolj u visinu grudi, te mu rekao da se parkira iza crnog automobila koji je bio zaustavljen ispred njegovog vozila. Oštećeni je bojeći se za svoj život to i učinio, s obzirom na to da je za Botića znao o kakvoj se osobi radi. Kada je zaustavio svoje vozilo, u njega su ušli Botić i Fazlić. Botić ga je po ulasku počeo udarati rukama po glavi i tijelu držeći pištolj u ruci, nanio mu lake tjelesne povrede te mu rekao: “Sad ću te upucati.” Botić je potom oštećenog izveo iz vozila do obližnjeg ugla, te mu s vrata strgnuo srebrni lančić s privjeskom i iz džepa hlača oduzeo mobitel. Fazlić je izašao iz vozila oštećenog, čuvao stražu i pazio da neko ne naiđe, dok je Muratović, iz kutijice pored mjenjača uzeo 50 maraka i kutiju cigareta. Razbojnici su potom sjeli u Botićevo vozilo i pobjegli.

Dževlan je kao maloljetnik 2012. godine hapšen zbog krađa.

Bešo je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih sredstava bio osuđen na uvjetnu kaznu.

(76)This post has been seen 4091 times.

Pljačkaši od ranije poznati policiji: Ubijeni Nedim Delić osuđivan zbog pokušaja ubistva

| Slider, Vijesti |
About The Author
-