Pogledajte šta je Dodik uradio vlastitoom narodu…

Najviše zabrinjava podatak da je godišnja „rata“ za otplatu duga povećana sa 119 miliona KM u 2008.godini na preko 600 miliona KM.

Ukupan dug Republike Srpske na kraju 2015. godine iznosi 5,351 milijardi KM, zaključak je istraživanja Partije demokratskog progresa.

Dug je  prešao zakonsku granicu od 60% BDP-a koja je definisana na osnovu kriterija koje je Vlada Republike Srpske uvela kroz Izmjene i dopune zakona o zaduženju, dugu i garancijama koji kaže da ukupni dug ne smije preći 60% BDP-a.

Ta promjena je urađena 2011. godine kada je ukinuto ograničenje otplate duga u maksimalnom iznosu u tekućoj godini u iznosu od 18% od izvornih prihoda iz prethodne godine s ciljem da se vezivanjem ukupnog duga sa visinom BDP-a pokuša opravdati Izmjena zakona.

Apsurdno je da iz Vlade i od predsjednika Republike Srpske stalno čujemo kako mi više vraćamo dugova nego što se zadužujemo, a dug Republike Srpske konstatno raste. Na kraju 2008. godine ovaj dug iznosio je tek 3 milijarde KM, a na kraju 2015. iznosi 5,351 milijardi KM. To znači da je od 2008. do danas narastao za 2,350 milijardi a ako se nastavi ovim trendom, na kraju 2016.godine će biti dvostruko veći.

Najviše zabrinjava podatak da je godišnja „rata“ za otplatu duga povećana sa 119 miliona KM (7,8% izvornih prihoda) u 2008.godini na preko 600 miliona KM ( 37,40 % izvornih prihoda) a da izvorni prihodi već dugi niz godina stagniraju na 1,6 milijardi KM, što je rezultat nedostatka privrednih aktivnosti, slabljenja kupovne moći i opšteg pada životnog standarda. Posljedica ovako katastrofalne strukture zaduživanja i servisiranja vraćanja dugova je manjak sredstava za finansiranje ostalih potreba iz budžeta i opšta nelikvidnost kao i dugoročno ropstvo koji se može nazvati i stečajem ili bankrotom.

Licemjerno je ubjeđivanje vlasti i predsjednika RS da smo po ekonomskim parametrima najbolji dio Evrope što je rezultat ili potpunog autizma ili bezobrazluka ili nekog drugog poremećaja.

(8)This post has been seen 559 times.

Pogledajte šta je Dodik uradio vlastitoom narodu…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-