POGLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVALO U HAGU: Ova sutkinja je jedina bila za izricanje presude Šešelju…

Haški tribunal danas je oslobodio krivice lidera srbijanskih radikala i četničkog vojvodu Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice. Gotovo sve odluke donesene su preglasavanjem 2:1 za oslobađanje Šešelja. Jedina osoba koja je principijelno bila za osuđujuću presudu Šešelju je italijanska sutkinja Flavia Lattanzi.

Lattanzi je jedna od najiskusnijih sutkinja u Haškom tribunalu, a u predmetu protiv Šešelja jedina je glasala za osuđujuću presudu u osam od devet tačaka optužnice.

U cijelom procesu protiv Šešelja konačna presuda možda bi bila i drugačija da 2013. godine iz sudskog vijeća nije isključen sudija Frederik Harhoff zbog javno iznesenih stavova o pristrasnosti Haškog tribunala. Nakon žalbe Šešelja on je smijenjen, a umjesto njega dio Pretresnog vijeća postao je Senegalac Mandiaje Nijang koji je zajedno sa sudijom Jean-Claudeom Antonettijem izglasao oslobađajuću presudu Šešelju.

Lattanzi je smatrala da je Šešelj kriv u osam od devet tačaka optužnice i da obrazloženja druge dvojice sudija o oslobođenju Šešelja nisu opravdana.

Zločinačka namjera kod Šešelja je postojala u većini tačaka optužnice, istakla je sutkinja Lattanzi. Međutim, konačan stav Pretresnog vijeća bio je da lider srbijanskih radikala nije imao za cilj progon i masovna ubistva nesrpskog stanovništva sa velikog dijela BiH, Hrvatske i dijela Vojvodine.

Kao obrazloženje oslobađajuće presude predsjedavajući Pretresnog vijeća sudija Antoaneti kazao je da tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su postojali sistematski planovi za masovna istrebljenja civilnog nesrpskog stanovništva, te da su priloženi dokazi nepotpuni.

S druge strane sutkinja Lattanzi je kazala da je nečuveno da su druga dvojica sudija zaključili kako je nesrpsko stanovništvo iz svojih sela odvođeno u sklopu “humanitarne pomoći”.

Sutkinja Lattanzi pravom se bavi od 1960-ih godina, a poznata je i kao predavač na brojnim univerzitetima u svijetu. Ipak, u postupku protiv Šešelja bila je nemoćna, naročito nakon suspenzije sudije Harhoffa, jer je u svim tačkama optužnice preglasana.

(20)This post has been seen 937 times.

POGLEDAJTE ŠTA SE DEŠAVALO U HAGU: Ova sutkinja je jedina bila za izricanje presude Šešelju…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-