Pogledajte za koga su navijali bivši i sadašnji balkanski političari!

Državnici sa Balkana, što oni stariji, što ovi mlađi – imaju jednu zajedničku osobinu. Fudbal. Igru između dva tima sa po 11 igrača vole apsolutno svi, jedina razlika je u pažljivom praćenju. Neki su vatreni navijači, neki utakmice svojih klubova prate sporadično.

Odlučili smo istražiti i ovaj fenomen, te saznati za koga su navijali Tito, Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Vojislav Šešelj, Ivica Račan, Zoran Đinđić, Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović Milorad Dodik i ostali političari starijeg i novijeg kova, starog ili novog saziva.

Za dosta njih se na internetu nalaze oprečne informacije, neke od njih su potvrđene, neke ne – a neke su i dalje tajna. Međujtim, jedno je jasno: Svi imaju onaj jedan klub koji vole, u kojem su radili, i za kog navijaju (makar i tajno):

Najveći državnih s ovih prostora Josip Broz-Titovolio je fudbal, a iako se pretpostavlja da mu jeHajduk iz Splita srcu najdraži, Tito se pak divio crno-belim iz Bograda, Partizanu.

Džemal Bijedić, nesuđeni nasljednik Jospipa Broza Tita volio je Velež, dok je Stjepan Mesić jednom iznio jedan interesantan stav: “Za Dinamo sam ako ne igra sa Hajdukom, a za Hajduk sam ako ne igra sa Dinamom”. Suštinski – on podjednako voli oba tima.Veležovac je i Dragan Čović, koji je često bio među najvatrenijim navijačima Rođenih. Čović danas Velež više ne bodri Velež (barem javno), niti se nalazi u blizini navijačkog bubnja.

Bakir Izetbegović iako “naginje” na FK Sarajevo, jednako mu je drago kada Željezničar pobijedi. Za njegovog oca se uvijek provlačilo da je na strani FKSarajeva, baš kao i Zlatko Lagumdžija i Haris Silajdžić. Željko Komšić najviše voli Želju.

Milorad Dodik voli Partizan, a crno-beli su u srcu iBorisa Tadića, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića,Rasima Ljajića.

Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj su navijači Crvene zvezde. Šešelj je pak za vrijeme svojih godina u Sarajevu navijao za Željezničar.Radovan Karadžić je mnoštvo puta pristustvovao mečevima Intera u Milanu, ali prije ratnih dejstava – Karadžić je bio radnik FK Sarajevo. Slobodan Milošević navijao je za Zvezdu, a Zvezdaš je bio iZoran Đinđić, piše “N1“…

Zoran Milanović, iako rođen u Zagrebu – navija zasplitske “bile”. Istog opredjeljenja je Ivo Sanader – dok je Milan Bandić na Dinamovoj strani.

Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Hrvatske – fudbal je nekada bio ispred države i brige za nju. Tako je Dinamu promijenio ime u Croatia, ali – prvi klub za koji je bio vezan je beogradski Partizan.

(58)This post has been seen 1843 times.

Pogledajte za koga su navijali bivši i sadašnji balkanski političari!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-