POJAVIO SE ZARAZNI VIRUS U REGIONU: Ljekari savjetuju kako zaštiti djecu

U Hrvatskoj se pojavila bolest usta, šake i stopala, iznimno zarazna i praćena osipom i “poharala” je neke vrtićke skupine na području Virovitičko-Podravske županije.

 

 

I drugi dijelovi Hrvatske bilježe velik broj oboljelih, kazala je tamošnje medije pedijatrica Zoricea Valentić.

 

Objasnila je da je riječ o virusnoj bolesti koja je ove godine poprimila epidemijske razmjere, ali nema razloga za paniku. Riječ je o tipično ljetnoj bolesti, koja je ove godine ipak nešto jače izražena, a k tome je vrlo zarazna, no nije opasna po život te za nju ne postoji specifičan lijek.

 

Zoran Zagorščak, zdravstveni voditelj najvećeg koprivničkog dječjeg vrtića Tratinčice, rekao je ”Podravskom” kako su u tom vrtiću uglavnom oboljeli najmlađi jasličari. Epidemija se pojavila u tri vrtićka objekta u kojima su “desetkovane” jedna do dvije skupine. Mali bolesnici ostaju kod kuće na oporavku oko sedam dana, a očekuje se da će kroz dvije sedmice sva djeca opet biti zdrava.

 

”Bolest nije strašna, iako ružno izgleda” – poručio je roditeljima.

 

Kako kažu liječnici, prvi simptomi su nelagoda te bol u ustima i grlu, odbijanje hrane te temperatura koja može iznositi i do 40 stupnjeva Celzijevih te traje od jednog do dva dana.

 

Ostali uobičajeni simptomi su opća slabost, smanjen apetit, razdražljivost te rjeđe povraćanje i glavobolja. Nakon prvih simptoma kod većine se pojavljuje osip u usnoj šupljini i grlu, na dlanovima i tabanima, a ponekad prekriva i cijele noge te stražnjicu.

 

Nakon što se pojavi, osip prelazi u papule i bistre mjehuriće. Osip nije praćen svrbežom, čime se razlikuje od vodenih kozica, ali može biti bolan, pa djeca mogu odbijati hodati ili jesti.

Izvor: Novi.ba

(90)This post has been seen 290 times.

POJAVIO SE ZARAZNI VIRUS U REGIONU: Ljekari savjetuju kako zaštiti djecu

| Slider, Vijesti |
About The Author
-