POLICAJCI ZAUSTAVILI AUTOMOBIL: Nisu mogli da dođu sebi kada su vidjeli šta se unutra nalazi…

Nesvakidašnje otkriće novopazarske policije, spriječen šverc 500 ptica, rasnih pasa, morskih prasića, zečeva…. Krcato vozilo pronađeno kod Tutina. Gotovo kompletan zoološki vrt – oko 500 ptica i pedesetak rasnih pasa, mačaka, morskih prasića i zečeva, pripremljenih za šverc i preprodaju izvan granica Srbije, policija je pronašla u selu Špiljani kod Tutina, na granici sa Crnom Gorom. Plijen, nedavno otkriven, privremeno je preseljen u Kraljevo i Beograd, pod nadzor veterinarskih stručnjaka.

Nažalost, jedan broj ovih životinja uginuo je i prije nego što ih je policija pronašla, a neke su, u međuvremenu, uginule i u kraljevačkom azilu za pse koji, inače nema karantin za smještaj drugih životinja.

– U beogradski zoo-vrt uputili smo oko 300 papagaja, dvadesetak japanskih zeba, nekoliko platinastih i jednog dijamantskog fazana. Po nalogu Republičke veterinarske inspekcije u našem improvizovanom karantinu ostala su još tri šteneta labradora, četiri ši-cua, isto toliko patuljastih pinča, četiri persijske mačke, 13 zečeva i 20 morskih prasića, starosti od tri do četiri nedjelje. Nažalost, zbog iscrpljenosti i neuhranjenosti uginula su nam dva ši-cua, sva četiri patuljasta pinča i devet zečeva – kaže Predrag Drobnjak, šef azila za pse u Kraljevu.

Sve ove životinje pripadnici novopazarske policije pronašli su u minijaturnim kavezima u džipu bez registarskih oznaka, parkiranom u garaži jednog mještanina Špiljana, još ranije sumnjičenog za šverc, čiji identitet još nije saopšten. Pošto osumnjičeni tvrdi da džip nije njegov i da ga je u garaži privremeno ostavio “nepoznati čovjek”, policija navodi da “nastoji da rasvijetli ovaj slučaj”, a u interesu istrage i ne saopštava više podataka, osim da su životinje, najvjerovatnije, sakupljane širom Srbije kako bi preko Crne Gore bile prebačene u Italiju.

-Životinje su u Kraljevo dopremljene u veoma lošem stanju, jer su duži period provele u nehumanim uslovima bez hrane i vode. Jedan broj je i uginuo od mačje kuge, a zajedno sa zaposlenima u azilu i veterinarima trudimo se da ostale oporavimo – kaže Danijela Jović iz Društva za zaštitu životinja “Spaske” iz Kraljeva.

Ovo društvo, kao i još osam sličnih udruženja širom Srbije, uputilo je i prijavu Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine protiv Slobodana Zečevića, republičkog veterinarskog inspektora, zato što je odlukom da se pronađene životinje smjeste u kraljevački azil “ugrozio život i životinja i ljudi”.

(32)This post has been seen 781 times.

POLICAJCI ZAUSTAVILI AUTOMOBIL: Nisu mogli da dođu sebi kada su vidjeli šta se unutra nalazi…

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-