POLICIJA DOŠLA DO OPIPLJIVIH DOKAZA: Uskoro hapšenje Čede Jovanovića, Zorana Živkovića i Mlađana Dinkića

Mlađan Dinkić pod istragom zbog sumnjive privatizacije Nacionalne štedionice i dilova sa tajkunima… Zorana Živkovića sumnjiče za milionsku utaju poreza, a Čedomira i Jelenu Jovanović za pranje para i nestanak 6.767 tona državne pšenice

 

Bivši ministar finansija i lider URS Mlađan Dinkić, nekadašnji premijer i predsednik Nove stranke Zoran Živković, šef LDP Čedomir Jovanović i njegova supruga Jelena u ozbiljnom su problemu sa zakonom i lako bi moglo da se desi da uskoro budu uhapšeni, potvrđeno je Informeru u više izvora u tužilaštvu i policiji!

Kako se saznaje, istražitelji su priveli kraju istragu tri velika korupcionaška slučaja – “Nacionalna štedionica”, “Utaja poreza” i “Žito” – u kojima su glavni akteri Dinkić, Živković i Jovanovići.

Nadležni su, tvrde naši izvori, došli do novih dokaza koji nedvosmisleno ukazuju na to da je država u ovim slučajevima oštećena za desetine miliona evra!

 

 

Ključni dokazi

Dinkić se tereti za sumnjivo osnivanje i privatizaciju Nacionalne štedionice, kao i za štetnu prodaju ekskluzivnog poslovnog prostora Zavoda za obračuna i plaćanje (ZOP) bankama i firmama u vlasništvu tajkuna Miroslava Miškovića, Vuka Hamović i Vojina Lazarevića.

Živković je pod osnovanom sumnjom da je utajio 18 miliona dinara poreza preko firme “Empresa”, u kojoj je bio suvlasnik. Konačno, Čedomir i Jelena Jovanović sumnjiče se za pranje para, utaju poreza i nestanak čak 6.767 tona državne pšenice iz robnih rezervi.

 

 

Prema rečima naših sagovornika, epilog ovih afera može da se očekuje brzo, već za nekoliko nedelja.
– Došlo se do ključnih dokaza koji su nedostajali svih ovih godina, a koji jasno ukazuju na sumnju da su Dinkić, Živković i Jovanovićevi bili glavni akteri u mahinacijama kojima je država oštećena za najmanje nekoliko desetina miliona evra. Konačno imamo nešto opipljivo… Ništa konkretnije ne mogu da kažem zbog interesa istrage, ali prva privođenja mogu biti već za koju nedelju – prenosi izvor, visokopozicionirani funkcioner upućen u ove slučajeve.

Očekivano, nikakav komentar juče nismo dobili ni od Jovanovića, ni od Dinkića, ni od Živkovića. Na drugoj strani, Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, ocenjuje da Srbija ima loše iskustvo sa “velikim istragama”.

– Bilo bi dobro da se konačno razreši afera “Nacionalna štedionica” i ostali slučajevi koji su od državnog značaja. Institucije moraju da rade svoj posao, jer ćemo se u suprotnom uvek vrteti ukrug. Pogledajte samo 24 privatizacije koje je istražio savet i Verica Barać, za koje do danas ni jedna jedina optužnica nije dignuta – ističe Šuković.

 

Zlatko Nikolic-640x426_compressed

 

Velike pare u igri

Kriminolog Zlatko Nikolić naglašava da su ovo komplikovane istrage i da je dobro ako se bliži epilog.

– Teško je odrediti da li su nadležni previše oklevali, jer je verovatno bilo potrebno sakupiti čvrste dokaze. Treba sačekati optužnice i videti šta se Jovanoviću, Živkoviću i Dinkiću stavlja na teret. U tim igrama se nisu vrtele male pare, pa se tužilaštvo nije bavilo tim bezveze. Ipak, dok ne vidimo optužnicu, ne možemo da govorimo koliko su “zaglibili” – zaključuje Nikolić.

 

dinkic_compressed

 

Dinkić – “Nacionalna štedionica”

* 2001. godine ZOP je poslao obaveštenje važnijim klijentima da će doći do osnivanja Nacionalne štedionice u kojoj akcionari treba da budu banke i pravna lica s delimičnim učešćem državnog kapitala.
* Iako je posao najavljen kao državni, na kraju su najveći akcionari postale privatne firme Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića, a veruje se da su te akcije zapravo kupljene državnim parama.
* Dinkić je kao guverner NBJ 2001. i 2002, kršeći zakone, poslovnim bankama (pre svih Nacionalnoj štedionici) dao besplatno na korišćenje ukupno 139 objekata ZOP na najboljim poslovnim lokacijama širom Srbije.
* Ugovore o ustupanju poslovnog prostora potpisao je bez saglasnosti Vlade. Sumnja se da je tako pribavio korist od oko 280 miliona dinara Miškoviću, dok su Hamović i Lazarević “profitirali” oko 400 miliona dinara.
* Tajkuni su akcije Nacionalne štedionice su 2002. i 2003. platili oko tri miliona evra, da bi ih 2005. prodali grčkoj EFG banci za čak 36 miliona evra.

 

 

Jovanović – Pranje para i žito

* Tužilaštvo je na osnovu zahteva Uprave za sprečavanje pranja novca od 5. avgusta 2015. naložilo policiji da istraži sumnjive transakcije firmi “Agroposlovi” i “BH kemikal indastri”, koje se nalaze u suvlasništvu Jovanovića.
* Tužioci sumnjaju da je u ovim transferima oprano najmanje 75 miliona dinara. Prema istražnoj dokumentaciji do koje je došao Informer, Uprava za sprečavanje pranja novca je tokom analize transakcija “Agroposlova” uočila “sumnjive transakcije povezanih firmi”. Vlasnik jednog od tih preduzeća je poznati srpski biznismen…
* Osim ovoga, Direkcija za robne rezerve je 20. avgusta 2015. podnela krivičnu prijavu protiv Jelene Jovanović zbog nestanka 6.676.244 kilograma žita, što je u trenutku pisanja prijave vredelo milion evra. Direkcija je s “Agroposlovima” 3. oktobra 2013. zaključila ugovor o skladištenju merkantilne pšenice. Dana 21. jula 2015. izdat je nalog “Agroposlovima” da prebace pšenicu u skladište “Gebi”, što nije izvršeno ni do danas, jer je žito nestalo.

 

 

Živković – Utaja poreza

* Poreska policija je protiv Zorana Živkovića podnela krivičnu prijavu Osnovnom tužilaštvu u Nišu, koja je prosleđena u Beograd, zbog sumnje da je kao suvlasnik firme “Empresa” utajio 18 miliona dinara poreza.
* Živković se tereti da 2014. kao odgovorno lice ovog preduzeća nije evidentirao promet vina koje je vredelo oko 90 miliona dinara. Za ovo krivično delo preti mu kazna od dve do deset godina zatvora.
* Podsetimo, Živković je 2014. godine, kad je postao narodni poslanik, upravljačka prava u “Empresi” preneo na V. G. iz Niša, ali je ostao direktor firme. Krajem 2015. godine Živković je smenjen jer je bez znanja većinskog vlasnika izmestio sedište i dokumentaciju ovog preduzeća na nepoznatu lokaciju.

(Informer)

(5630)This post has been seen 29683 times.

POLICIJA DOŠLA DO OPIPLJIVIH DOKAZA: Uskoro hapšenje Čede Jovanovića, Zorana Živkovića i Mlađana Dinkića

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-