Popović: Treba da izgrađujemo Republiku Srpsku kao što ju je izgrađivao i Radovan Karadžić

Predsjednik Izvornog SDS-a Vitomir Popović smatra da je prvostepena presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću političkog karaktera i da je zanemarena činjenica da je rat na ovim prostorima započeo Alija Izetbegović na temeljima “Islamske deklaracije”. 

 

“Sve vrijeme je (Izetbegović) izbjegavao mirovne konferencije kojima bi se mogao uspostaviti mir, a sve zarad rata i ostvarivanja tih visokoislamskih, džihadističkih i drugih interesa koji su bili u vezi sa `Islamskom deklaracijom`”, rekao je Popović.

Popović smatra da presuda nema pravne argumente i neće uticati na budućnost i institucije Republike Srpske, koje treba da jačaju.

“Ne treba da pokleknemo političkom pritisku koji ide i preko Haškog tribunala, nego da radimo i gledamo svoja posla, da izgrađujemo Republiku Srpsku kao što ju je izgrađivao i Radovan Karadžić”, poručio je Popović.

On je istakao da je Karadžić prije svega humanista, a nikako kriminalac ili zločinac kako su ga danas pokušali predstaviti.

Popović kaže da je teško pretpostaviti kakva bi mogla da bude drugostepena presuda, ali dodaje da se može očekivati da će velikim dijelom i ona biti političkog karaktera.

“Ako bi drugostepeno vijeće željelo sagledati sve činjenice i okolnosti u kojima je djelovao i radio Karadžić, kao i svi mi iz tog perioda, onda bi mogli očekivati i oslobađajuću odluku”, rekao je Popović.

 

(Srna)

(4)This post has been seen 683 times.

Popović: Treba da izgrađujemo Republiku Srpsku kao što ju je izgrađivao i Radovan Karadžić

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-