Porodicu Karalić pogodile priče da je požar u Škafi insceniran: Propao sam, nije mi do života!

Požar koji je u srijedu nešto prije 23 sata izbio u tržnom centru Škafa u Rakovici u potpunosti je uništio tržni centar. Osim prodajnog centra, u istom objektu su bili smješteni administracija i centralno skladište, odakle se roba distribuirala u druge centre u BiH.

“Ovo što se desilo u srijedu navečer je zaista velika tragedija kako za moju porodicu, tako i za sve uposlenike Škafe i naše poslovne saradnike. Žao mi je svih uposlenih koji su godinama zajedno sa mojom porodicom stvarali Škafu, radili u prijateljskoj atmosferi i tu zarađivali hljeb za svoje porodice. Moja porodica, a posebno moji roditelji su uložili mnogo rada, truda, krvi i znoja kako bi sve ovo napravili i kako bi Škafa postala lanac tržnih centara koji će biti uvijek na raspolaganju svim građanima naše domovine kako cijenama, tako i kvalitetom onoga što nudimo”, kazao je Alem Karalić generalni menadžer za marketing i sin vlasnika Škafe.

Ovo je druga katastrofa u nizu koja je ovu kompaniju pogodila. Podsjećamo, u maju 2014. godine poplave su unuštile objekat u Maglaju, šteta je procijenjena na 1,2 miliona KM, a bez posla je ostalo 300 radnika. U Škafi u Rakovici zaposleno je 40 radnika, njihova sudbina, kao i sudbina ostalih radnika koji rade za ovu kompaniju, je neizvjesna.

“Trenutno imamo 125 radnika. Nakon poplava nam niko nije pomogao, sami smo se trudili da se oporavimo. Nadam se da će nam neko pomoći jer ostali objekti bez ovog u Rakovici ne mogu funkcionisati, a radnici će ostati bez posla. Propao sam, nije mi do života”, kazao nam je kratko Karalić.

Procjenjuje se da je kompanije pretrpjela štetu između 15 i 17 miliona KM. Uništeno je ukupno 5.000 kvadrata objekta i centralnog skladišta, a Karalić tvrdi da je u objektu bilo robe u vrijednosti od osam miliona KM. Uzrok požara još uvijek nije poznat, sumnja se da je riječ o strujnom udaru koji se desio usljed nevremena koje je prije dva dana pogodilo Sarajevo, međutim, tačna informacija će biti poznata tek nakon vještačenja i izuzimanja dokaza. Karalić je siguran da požar nije podmetnut.

“Ono što je mnogo pogodilo moju porodicu i mene, jesu komentari koje smo čuli da je sve ovo inscenirano radi neke imovinske koristi. Moram reći da tu apsolutno nema nikakve istine i da su to apsolutne izmišljotine pojedinaca. Bog je jedan i on sve vidi. Želio bih podsjetiti sve da smo mi prije dvije godine, kada su bile poplave u Maglaju, pretrpili višemilonske gubitke, ali nismo kukali, nego smo nastavili sa radom. Škafa je do sada učestvovala u mnogo humanitarnih akcija, pomagali smo kada god se to moglo i tražilo od nas. Imamo potpuno povjerenje u nadležne organe koji rade na ovom slučaju i nadamo se da će što prije otkriti razloge požara, ali i ispitati zašto se nije moglo učiniti više, te zašto požar nije spriječen na vrijeme. Vjerujem da sve ovo što se desilo neće uticati na nas, da nas neće omesti na putu našeg razvoja i da ćemo se vratiti još bolji i jači”, istakao je Alem Karalić. 

Otežavajuća okolnost je i to što je kompanija bankama i proizvođačima dužna između 30.000 i 100.000 KM, a nakon novonastale situacije dugovanja će teško biti izmireno. Požar u Škafi je drugi u nizu koji se u posljednja dva mjeseca desio u Kantonu Sarajevo, kad su ovakvi i slični objekti u pitanju. Podsjećamo, 20. maja izbio je požar u Konzumovoj zgradi u sarajevskom naselju Alipašino Polje, prilikom kojeg je pričinjena velika materijalna šteta. Srećom, ni u ovom požaru, kao ni u Škafi, nije bilo povrijeđenih osoba.

(17)



This post has been seen 865 times.

Porodicu Karalić pogodile priče da je požar u Škafi insceniran: Propao sam, nije mi do života!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-