Porošenkov savjetnik, Rasmusen, šokirao Ukrajince porukom: Odustanite od Donbasa i Krima

Petro porošenko, ukrajinski predsjednik, angažirao je za svog novog savjetnika nekadašnjeg glasnogovornika NATO saveza, Andersa fog Rasmussena, ali ga je iznenadio savjet koji je dobio.

 

“U ovom trenutku Krim ne treba biti priroritet za Ukrajinu.” – Savjet je Rasmussena porosenka, piše ruska novinska agencija RIA Novosti.

Kao što nikada nismo priznali nelegano prisjedinjenje Estonije, Latvije i Litve nekadašnjem SSSR-u, tako ni danas ne priznajemo nelegalno prisjedinjenje Krima Ruskoj Federaciji, rekao je Rasmussen u izjavi za RIA Novosti.

Rasmussen je istaknuo da u dugoročnoj perspektivi Ukrajina treba težiti povratku svih svojih teritorija, ali da u ovom trenutku nije neophodno za Ukrajinu da se bavi povratkom Krima u sastav Ukrajine.

Ovo nije prvi put da porosenka dobiva ovakav savjet.

Naime, Radoslav Sikorski, bivši šef diplomacije Poljske, inače poznat kao rusofob i žestok zagovornik većeg prisustva NATO saveza u Poljskoj, savjetovao je porosenka odustati od Krima i Donbasa, objavio je švedski list “Svenska Dagbladet”.

Na poluotoku Krim žive uglavnom umirovljenici, a profitablinost Donbas je nikakva. “- Riječi su Sikorskog kojima je ubjeđivao porosenka odustati od politike povrata Krima i Donbas u sastav Ukrajine, navodi švedski list.

Ukrajina ne bi uspjela revitalizira ove regije i Kijev treba da se fokusira na razvoj 90% teritorija koja je u sastavu Ukrajine, rekao je Sikorski.

Sikorski ne odustaje od stava da je “Rusija okupirala Krim i Donbas”, ali smatra da je jedino pragmatičan stav pametan.

Po njegovom mišljenju, dok Rusijom vlada Putin, Krim i Donbas neće biti vraćeni u sastav Ukrajine.

Podsjećamo, porosenka je do nedavno najavljivao “rat do kraja”, odnosno, bio ekstremno čvrst u stavu da će Krim povratiti u sastav Ukrajine, ali po svemu sudeći, ta priča više nije interesantna nikome na Zapadu, niti će dobiti ozbiljnu podršku za takvo djelovanje od strane SAD-a i drugih zapadnih zemalja.

Razvoj situacije po pitanju Krima, za porosenka je popriličan “blam”.

(Pravda)

(1)This post has been seen 671 times.

Porošenkov savjetnik, Rasmusen, šokirao Ukrajince porukom: Odustanite od Donbasa i Krima

| Slider, Vijesti |
About The Author
-