PORUKA NA FACEBOOKU MU “UNIŠTILA ŽIVOT”: Morao sam otići iz grada, ali TO nije najgore, već…

Kenneth Rothe, 74.-godišnji čovjek iz Australije, mirno je živio jednom malom gradu na obali, upravljajući s dva hotela sve dok mu prije dvije godine jedna objava, odnosno neistina s Facebooka nije “uništila život” te se na kraju morao odseliti iz grada.

Naime, 2014. jedan je muškarac na Facebooku napisao kako su Rotheova dva hotela “raj za pedofile”, koji u njima odsjedaju, te je pozvao druge korisnike Facebooka da prošire ovu objavu kako bi upozorili što više ljudi, piše “Dnevnik“…

Iako je Roth pozvao Davida Scotta da ukloni ovu objavu jer nije istinita, ovaj je to odbio učiniti iako, kako je to pokazala naknadna sudska odluka, nije imao nikakvih dokaza kojima bi opravdao sporne tvrdnje.

Nakon što se vijest o “hotelima za pedofile” proširila, Rothe je počeo primati brojne anonimne telefonske pozive, a kako tvrde na “Sydney Morning Heraldu”, njegov je život dva puta bio u opasnosti – nakon jednog napada (napadač ga je prije udarca upitao da li je on pedofil) završio je šest mjeseci u bolnici.

S obzirom na ove optužbe, napade i veliki pritisak, Rotheu i njegovoj familiji nije preostalo ništa drugo nego napustiti grad u kome su godinama živjeli i podići tužbu protiv Scotta.

Na sudu je uspio dokazati kako su optužbe neistinite i kako nema nikakve veze s pedofilima te je u svojim hotelima nekada pružao smještaj osobama s porodičnim problemima.

Sutkinja Judith Gibson, koja je presudila u korist Rothea (kojem Scott treba platiti 115.000 dolara), napomenula je kako je sporna objava na Facebooku imala “devastirajući efekt na Rothea”, te da Scott ničim nije dokazao niti se trudio dokazati teške optužbe koje je objavio na društvenoj mreži.

Dodala je kako anonimnost i veliki doseg Interneta i društvenih mreža predstavljaju veoma opasan alat u rukama osoba koji žele poniziti itrolati druge članove zajednice.

(14)This post has been seen 737 times.

PORUKA NA FACEBOOKU MU “UNIŠTILA ŽIVOT”: Morao sam otići iz grada, ali TO nije najgore, već…

| Slider |
About The Author
-