“Posmatračima je prijećeno batinama, Ćamil Duraković je maksimalno mogao dobiti 1.100 glasova”

Kandidat za načelnika opštine Srebrenica Mladen Grujičić ukazao je danas na navodne prijetnje srpskim posmatračima na biračkim mjestima u Federaciji BiH /FBiH/, gdje se glasalo u odsustvu za Srebrenicu.

On je na konferenciji za novinare istakao da je onemogućavano srpskim posmatračima da imaju uvid u izborni proces i da uočene nepravilnosti unesu u zapisnike, te da od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH očekuje sankcionisanje tih biračkih odbora i osoba koje su prijetile.

“Posmatračima je prijećeno batinama i na nekim biračkim mjestima nisu im omogućili da dobiju podatke o broju birača koji su glasali, a višak koverata u odnosu na broj glasača koji se pojavio na nekim od tih biračkih mjesta su uništavali i nudili posmatračima da to učine, što oni nisu prihvatili”, pojasnio je Grujičić.

“Prema podacima sa tih birališta, moj protivkandidat Ćamil Duraković je maksimalno mogao dobiti oko 1.100 glasova, a čujemo njegove izjave da će dobiti oko 1.500 glasova od birača koji su glasali u odsustvu i na taj način se pravi pritisak i nastoji izazvati stanje da se ponište izbori na nekim biralištima i omogući još veći inženjering prilikom njihovog ponavljanja što je nedopustivo”, ocijenio je Grujičić.

Posmatrač Marinko Janjić kaže da je doživio prijetnje i pretrpio traume na biračkom mjestu u Gračanici u FBiH.

“Prvo mi nisu dali da uđem na biračko mjesto, a onda su mi prijetili. Jedna djevojka iz biračkog odbora, koja nije bila upoznata i mislila je da sam Bošnjak, rekla je da ne obraćam pažnju na to šta se radi i kako se glasa i `da se pravim lud kao što i ona čini jer ništa ne može promijeniti`”, pojašnjava Janjić.

On kaže da ga je jedan muškarac otvoreno pitao: “Zar ti se isplati dobiti batine radi 25 glasova nakon 19.00 časova”.

“Pomirio sam se i sa time da ću dobiti batine, jer policija nije dolazila iako sam slučaj prijavio. Srećom, pri zatvaranju birališta nastala je gužva između članova SDA i SDP-a BiH i uspio sam pobjeći da ne dobijem batine”, ispričao je Janjić navodeći brojne primjere manipulacija na tom biračkom mjestu.

(418)This post has been seen 9619 times.

“Posmatračima je prijećeno batinama, Ćamil Duraković je maksimalno mogao dobiti 1.100 glasova”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-