PREDSJEDNIK RS-a KATEGORIČAN: Niko, pa ni Ćamil Duraković ne može da ne poštuje odluke vlasti RS-a

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je i danas u Zvroniku da će referendum o 9.januaru kao danu tog bh.entiteta biti održan te da odluke Narodne skuštine RS-a o tom referendumu treba da se provode u svim općinama, među kojima je i Srebrenica.

 

Dodik je u izjavi novinarima rekao da je čuo da je načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković “pokušao da kaže da neće poštovati odluku o referendumu”.

-Vjerovatno ćemo se time baviti kasnije, ali ćemo se sigurno baviti. Više nikada niko u RS-u neće biti u mogućnosti da ne poštuje organe vlasti RS, zvao se on i Ćamil Duraković. Naći ćemo instrumente za tu vrstu priče – ustvrdio je entitetski predsjednik navodeći da će se ne poštivanje odluka Narodne skupštine, „vjerovatno, u vremenu koje dolazi proglasiti krivičnim djelom”.

Tvrdi i da odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH da na današnjoj sjednici ne razmatra zahtjev za ustupanje biračkih spiskova za potrebe sprovođenja referenduma u RS-u predstavlja opstrukciju, čime su pokazali „da su u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića“.

-CIK je tehničko tijelo i morao je da, na zahtjev ovlaštenih organa, Narodne skupštine i Komisije za sprovođenje referenduma RS-a, stavi na raspolaganje spiskove. Sve drugo je opstrukcija – ustvrdio je Dodik.

Naveo je i da razmatra pitanje alternativnog plana za provođenje referenduma o Danu RS-a.

Smatra da odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, prema kojoj RS mora da uknjiži nekretnine koje čine objekti Ministarstva odbrane na Han Pijesku kao svojinu BiH, „predstavlja kršenje Ustava i nasilje”.

Ponovio je optužbe na rad Suda BiH te dodao da odluka Apelacionog vijeća pokazuje „da ovdje ne postoji pravosuđe, niti pravda, već političko nasilje i otomanski imperijalizam koji se ogleda kroz nastojanje da se sada sve ugradi kroz navodno neke pravosudne odluke koje to nisu, jer nisu zasnovane na Ustavu”.

Optužio je i srpske poslanike u vlasti na nivou BiH da su „ohrabrili muslimane da donose ovakve odluke i da se ponašaju na ovaj način“.

Entitetski pedsjednik je dodao da se nije odustalo od prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija” te da su treba da sagleda šta je najbolje za RS.

Po nezvaničnim informacijama iz entitetske vlade, odluka o prodaji “Ljubije” bit će razmatrana nakon oktobarskih izbora.

(FENA/dg)

(162)This post has been seen 2162 times.

PREDSJEDNIK RS-a KATEGORIČAN: Niko, pa ni Ćamil Duraković ne može da ne poštuje odluke vlasti RS-a

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-